Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije  za budžet, rad i transfere

28.03.2023

Danas je Komisija za budžet, rad i transfere, kojom predsedava Armend Muja, održala redovnu sednicu, počevši od razmatranja Izveštaja sa amandmanima funkcionalne Komisije  za Nacrt zakona br.08/L-184 o izmenama i dopunama zakona broj 06/L -024 za tretiranje građevina bez dozvole. Glasanjem su većinom glasova usvojene predložene preporuke.

Takođe, članovi Komisije  su odobrili formiranje radne grupe za srednjoročni okvir unutrašnjih troškova Skupštine Republike Kosova.

Zatim je Komisija nastavila radove sa razmatranjem liste kandidata za mesto guvernera Centralne banke Republike Kosova.

Nakon procene kandidata i praćenja svih procedura regrutovanja, CBK je predložila 4 kandidata za ovu poziciju i komisija je pozvala panel za ocenjivanje kandidata na sednici kako bi bili dalje informisani o ovom izboru.

Komisiji je odgovorio na  ovaj zahtev, g. Bashkim Nurboja, predsednik Komisije   CBK. A u svojstvu člana Komisije  za procenu bio je i Bujar Leka CBK, sekretar panela za ocenjivanje CBK –a. Oni su naglasili  da su urađene neophodne provere i evaluacije za odabir kandidata.

Članovi Komisije  pred predstavnicima CBK-a, ističući svoje dileme oko procesa selekcije, postavili su niz pitanja uglavnom orijentisanih na zakonske uslove i pravne procedure, kvalifikacije kandidata, potencijalni sukob interesa, Zakon o ravnopravnosti polova i pitanja vezana za listu intervjuisanih kandidata i pismeno pojašnjenje za kandidate koji su se prijavili.

Kao rezultat toga, predsednik Komisije   CBK-a g. Nurboja je naglasio da su ispoštovane sve zakonske procedure i da su u pisanoj formi poslana obrazloženja Skupštini za 4 izabrana lica na listi, ali ne i za celu listu kandidata.

Dalje na ovoj sednici pokrenuto je kao pitanje i diskusija ko će obavljati dužnosti guvernera i zamenika guvernera CBK-a do njihovog izbora, za šta je  g. Nurboja naveo da još nema odluke i da se očekuje da će odluka biti donesena nakon sastanka odbora.

Nakon opsežne rasprave o listi kandidata, nije bilo moguće doneti odluku o preporuci CBK-a da komisija predloži Skupštini glasanje kandidata za guvernera, niti je bilo moguće doneti odluku o preporuci Komisije da predsednik Skupštine obavesti nadležnu instituciju o neispunjavanju svih uslova za izbor liste kandidata u skladu sa zakonom, vraćajući proces u početnoj fazi.