Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca: Ali Lajçi jedan od blistavih svetionika pokreta za oslobođenje, slobodu i nezavisnost

30.04.2024

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, učestvovao je i govorio na memorijalnoj akademiji koja je održana danas u Prištini u čast ličnosti i aktivnosti bivšeg poslanika, aktiviste nacionalnog pitanja, Ali Lajçija.

U svom govoru na ovoj Akademiji, predsednik Konjufca je pomenuo vredan i višedimenzionalan doprinos bivšeg poslanika Lajçija, dodajući da će ga svi pamtiti po velikoj i bezuslovnoj ljubavi prema svom narodu.

“Zaista je teško pronaći prave reči kojima možemo opisati i reflektovati koliko treba i kako treba i koliko je čast i sećanje na amblematične ličnosti istorije našeg naroda i države, kakav je bio aktivista i patriota naš veliki, Ali Lajçi. Bio je jedan od organizatora značajnih demonstracija 1981. godine, dva puta zatvaran od okupatorske Srbije, poslanik, predstavnik u Skupštini naše Republike, prvi gradonačelnik opštine Peć, ali pre svega aktivista rodoljuba bez premca" , rekao je predsednik Konjufca.

Predsednik Skupštine je rekao da je Ali Ljaçi bio i ostaće jedan od svetlih svetionika pokreta naroda Kosova za oslobođenje, slobodu i nezavisnost, ne samo za svoje rodno mesto Rugovu, već i za ceo grad Peć i celo Kosova, i ceo naš albanski narod.

Ceneći kolosalan rad bivšeg poslanika Lajçija, predsednik Skupštine je rekao da će on ostati inspiracija i uzor koji simbolizuje najsvetlije vrline albanskog naroda, samožrtvovanje za slobodu, za narod i za otadžbinu.

Primer Alija Lajçija, nastavio je predsednik Konjufca, najbolje se ogleda u njegovom doprinosu organizaciji demonstracija 1981. godine, koje su označile najveću i suštinsku prekretnicu Kosova na njegovom višegodišnjem putu ka nezavisnosti, krunisanom ratom naše slavne Oslobodilačke vojske, koja je donela i slobodu i nezavisnost našeg naroda.

“Moj otac, koji je jednom delio zatvorsku ćeliju sa Alijem Lajçijem, rekao mi je da je bio veliki borac otpora u zatvoru. Slava zaista pripada izuzetnim ljudima i aktivistima kao što je Ali Lajçi“, rekao je predsednik Glauk Konjufca u svom govoru.