Skupština Republike Kosova

Sa redovne sednice Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice...

24.05.2023

Sednica Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, održana 23. maja 2023. u Briselu, fokusirala se na napredak ka postizanju ciljeva za 2030.godinu,  i uticaj Evropskog zelenog ugovora, kao i na integrisani i zeleni energetski sektor nakon rata u Ukrajini. 

U ime Skupštine Kosova, tokom svog izlaganja, poslanica Mimoza Kusari Lila predstavila je opredeljenja, dostignuća i izazove energetskog sektora na Kosovu. Ona je istakla da se naši napori za energetsku tranziciju nastavljaju na Kosovu zajedno sa sprovođenjem ciljeva energetske strategije, koja je započela pozitivnim pomacima koji se fokusiraju na dekarbonizaciju i povećanje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. 

Ona je dodala da će se ovi strateški ciljevi rešavati kroz postepeno sprovođenje cene ugljenika, promociju obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije, kao i promociju korišćenja obnovljive energije za grejanje, sa ciljem dostizanja ukupnog kapaciteta instaliran od 1600 ME do 2031. 

U cilju sprovođenja energetske strategije, poslanica Kusari Lila navela je nekoliko projekata u energetskom sektoru koji se razvijaju na Kosovu. Takođe, u pogledu energetske efikasnosti, istakla je sprovođenje programa i šema za subvencionisanje efikasne opreme za grejanje i uštedu potrošnje električne energije. 

„Naš cilj je da transformišemo energetski sektor na Kosovu, garantujući pouzdanost, sigurnost snabdevanja i usklađivanje naše politike zaštite životne sredine i održivog razvoja sa politikom EU. Verujemo da zajedničkim radom i dobijanjem dalje podrške od naših partnera možemo postići pravednu tranziciju koja nas vodi ka sistemu čiste energije“, rekla je poslanica Kusari Lila. 

Poslanik Pal Lekaj je u svom govoru istakao da su ovaj Plenum i ova tema od velikog značaja za sve, znajući tranziciju sveta ka zelenoj ekonomiji, čistoj životnoj sredini i ideji ostvarivanja ciljeva održivog razvoja. On je dodao da čak iu najnovijim procesima Evropske unije, kao što su Zeleni ugovor ili Zelena agenda za zemlje Zapadnog Balkana, politike i investicije evropskih zemalja treba da usmere javne investicije, potrošnju i oporezivanje ka zelenim prioritetima. 

„Štaviše, naša zemlja, kontinuirano kroz Skupštinu Kosova, Vladu, parlamentarne komisije i uz angažovanje civilnog društva, privatnog sektora i građane uopšte, pokušava da kreira i sprovodi konkretne akcije u zaštiti životne sredine, obnovljive energije, iskorenjivanje divljih deponija, čista voda itd. Naša zemlja je uz Evropsku uniju i demokratski svet u zaštiti životne sredine, jer životna sredina pripada svima bez razlike i moramo je čuvati danas da bismo je imali sutra. Snažno podržavamo svaku ekološku ideju, plan i politiku, ali su nam potrebni projekti Evropske unije za sprovođenje zelene politike u našoj zemlji“, rekao je poslanik Lekaj. 

Takođe, delegacija Skupštine Kosova učestvovala je i na Radionici o prilagođavanju Energetske zajednice Mehanizmu prilagođavanja ograničenja ugljenika (CBAM), na kojoj se razgovaralo o tome šta se očekuje od CBAM-a i kako će na njega reagovati i,  organizovano je od strane Sekretarijata Energetske zajednice pre sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice.

Svrha Plenuma je da pomogne strankama u rešavanju zajedničkih energetskih izazova i da podrži izgradnju potpuno funkcionalnog pan evropskog energetskog tržišta koje radi u korist građana. Parlamentarni plenum okuplja dva predstavnika nacionalnih parlamenata zemalja ugovornika, pozicije i opozicije, sa Kosova, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine, kao i predstavnike Evropskog parlamenta. Od strane  Skupštine Republike Kosovo, učestvovali su poslanici, članovi Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, Mimoza Kusari Lila, član i Pal Lekaj, zamenik člana ovog Plenuma.