Skupština Republike Kosova

Poslanice i odbornice traže veće osnaživanje uloge žena

26.05.2023

U Skupštini Republike Kosovo, pod predsedavanjem poslanice, članice Grupe poslanica, Albane Bytyqi, danas je održana radionica na temu „Žene predvode zakonodavnu agendu za rodnu ravnopravnost: Ekonomsko osnaživanje žena u centralnom i lokalnom nivou“, uz podršku NDI i USAID-a, gde su bile prisutne poslanice i odbornice u skupštinama opština.

Zamenik predsednika Skupštine, Enver Hoxhaj, održao je govor na ovoj radionici.
Ohrabrujući žene da se bore za ravnopravnost i da iskoriste sve svoje mogućnosti i vreme za osnaživanje žena u politici i sa posebnim akcentom na ekonomiju, potpredsednik Hoxhaj je rekao da tamo gde je jednakost postoji i demokratija.

“U ovih 15 godina nezavisnosti dosta je urađeno za rodnu ravnopravnost. Iznad svega, želim da vam kažem i znam da nemate lake bitke da budete u opštinskim skupštinama. Pozivam vas da uložite sve napore da ostvarite svoje ciljeve“, rekao je potpredsednik Hoxhaj.

Predsedavajuća Komisije za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Fatmire Mulhaxha Kollçaku, istakla je posvećenost Vlade i Skupštine da promene zakone koji unapređuju ulogu žena u kosovskom društvu.

Članica Odbora Grupe poslanica Eliza Hoxha rekla je da je jedan od nedostataka kosovskog društva prostor za pronalaženje tržišta rada.
Ona je rekla da je za osnaživanje žena u ekonomiju važno obrazovanje, dok je njihovo neuključivanje u nasledstvo smatrala problematičnim za osnaživanje žena u ekonomiji.

Prva potpredsednica Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu Jeta Statovci rekla je da put žena Kosova ovih 20 godina nije bio lak.

"Suočili su se sa tranzicijom našeg društva, ugnjetavanjem patrijarhalnog mentaliteta, neki od njih i predrasudama i stereotipima", rekla je poslanica Statovci, pominjući i mnoge žene koje su dale veliki doprinos na putu Kosova pre i posle rata i sada.

Poslanica Valentina Bunjaku rekla je da na Kosovu postoje dobri zakoni, ali ti zakoni moraju da se sprovode u praksi.

„U patrijarhalnim zemljama žene ne bi trebalo da nasleđuju. Nedostatak nasledstva je kažnjava tokom karijere, ali i u profesionalnom životu”, rekla je Bunjaku.

Poslanica Albana Bytyqi je rekla da je učešće žena u donošenju odluka ključno za razvoj svakog društva. Ona je rekla da je naša zemlja napravila značajan napredak u promovisanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena, međutim, prema njenim rečima, rodno zasnovana diskriminacija i nasilje nad ženama ostaju rasprostranjeni problemi na Kosovu.

Poslanica Vlora Dumoshi je podsetila na važnu ulogu žena u nacionalnom pokretu na Kosovu i u mnogim važnim političkim procesima tokom poslednjih decenija.

S druge strane, odbornice su tražile od poslanika još bolju saradnju između lokalnog i centralnog nivoa, kao i veću posvećenost unapređenju zakona koji se odnose na rodnu ravnopravnost.