Skupština Republike Kosova

Članovi Komisije za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja rata i peticije posetili su Kazneno-popravni centar u Smrekovnici   

24.03.2023

Članovi Komisije za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja rata i peticije: Duda Balje predsednica i Marigona Geci i Nasuf Bejta, članovi ove komisije, posetili su Kazneno-popravni centar u Smrekovnici.

Poslanike su primili Agron Thaqi zamenik direktora Kazneno-popravnog centra u Smrekovnici, Ismail Dibrani, zamenik generalnog direktora Kazneno-popravne službe Kosova (KPSK) i Besar Gashi zamenik direktora za bezbednost-operativu u KPSK-u.

Svrha posete je bila da se bliže upoznaju sa radom ovog centra, standardima i uslovima koje pruža.

Rukovodioci KPSK-a su detaljno upoznali poslanike sa radom ovog centra, uslugama koje pruža, kao i uslovima i izazovima sa kojima se suočavaju.

Kazneno-popravni centar u Smrekovnici je vaspitno-popravna ustanova otvorenog tipa, čiji je ukupan kapacitet 200 osuđenika, dok je trenutno u ovom centru 110 osuđenih lica.

Zatim, poslanici su se informisali o strukturi ovog centra i stručnim uslugama koje se pružaju, kao što su: zdravstvena usluga, usluga posete, usluga slobodnih aktivnosti, kancelarijska usluga za programe itd.

U ovom centru, između ostalog, funkcioniše pravna kancelarija, multifunkcionalni tim i dva socijalna službenika.

Između ostalog, rukovodioci KPSK-a su razjasnili način organizovanja redovnih poseta zatvorenika porodicama, kao i posete u izuzetnim slučajevima.

Poslanici su se interesovali za mnoge aspekte prava zatvorenika, koji se odnose na sprovođenje Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Jedno od najosetljivijih pitanja, koje se odnosi na sprovođenje gore navedenog zakona, jeste prijem paketa sa hranom od strane zatvorenika, pitanje koje još uvek nije sprovedeno.

Poslanike je posebno interesovalo da saznaju više o načinu sastavljanja i obrade zahteva za uslovno oslobađanje, koje vrše nadležni službenici u okviru Kazneno-popravnog centra.

Poslanici su zatim obišli neke od zatvorenika, gde su saslušali njihove brige i zabrinutosti u vezi sa poštovanjem njihovih prava u ovom centru.

Zatim, poslanici su obišli i menzu centra, gde su se uverili u uslove i serviranje hrane.

Na kraju ove posete, članovi Komisije su sa rukovodiocima KPSK-a razgovarali o nekim zabrinutostima zatvorenika.

S obzirom da je opšti zaključak da je pitanje uslovnog oslobađanja za zatvorenike koji ispunjavaju zakonske kriterijume jedan od glavnih izazova, rukovodioci KPSK-a obećali su da će se potruditi da ubuduće članovi ove komisije dobiju više informacija.