Skupština Republike Kosova

Sa vanredne sednice Skupštine

17.05.2021

Na zahtev premijera  Albin Kurti, Skupština Republike Kosovo, kojoj je predsedavao predsednik  Glauk Konjufca,  održala je danas vanrednu sednicu na temu: Prezentacija Programa Vlade Republike Kosovo za 2021-2025. 

Na početku sednice, poslanici su odali počast minutom ćutanja za delo i život doajena narodne muzike Ismet Bogujevci. Zatim reč je uzeo premijer Albin Kurti koji je govorio o Programu Vlade i rekao; „Izbori od 14 februara bili su reafirmacija naše vitalnosti, kao društvo i narod. Potvrđivanje poverenja u osnovne vrednosti rada i znanja,  poštovanja i iskrenosti“. Dalje, on je govorio o angažovanje Vlade koje je predviđeno u Programu Vlade, u kojem poseban značaj je pridat menadžiranju pandemije. U vezi s tim, premijer je rekao: „Preuzimanjem mandata mi smo izradili blagovremeno plan koji ima za cilj da zaustavi rizičan  trend  koji smo nasledili,  rasta zaraze i  slučajeva smrtnosti, kako bi eliminisali ove slučajeve kao posledica COVID-19”. 

On je dodao da nakon 41 dana stupanja na snagu novih mera može se reći da su ove mere bile efikasne i uspešne. 
U vezi uspeha u menadžiranju pandemije, premijere Kurti je rekao da tokom 55 dana upravljanja obezbedilo se 74,100 vakcina dok do kraja ovog meseca imaćemo još  142,530 vakcina, što je ukupno 216,630 vakcina.  Ovim očekivanjem mi smo na dobrom putu da garantujemo imunizaciju  od  60% od stanovništva uzimajući u obzir vakcinaciju do kraja 2021.

Govoreći o Programu Vlade, premijer Kurti je rekao da je isti obećavajući, ne samo tokom  izborne kampanje, već obećanja budućnosti.  

On je s tim u vezi rekao da će biti investicija u školama i javnim obdaništima, kao i  dodatna pažnja za kvalitetno obrazovanje. On je najavio investicije za 160 obdaništa i adaptiranje prostorija školskih institucija, uključujući  rano obrazovanje dece sa 7 na 24% za decu uzrasta od 0-5 godina i  sa   38% na 64% za decu od  3-6 godina. 
Nakon što je govorio o reformama, kao i investicijama u oblasti obrazovanja, premijer je govorio i o investicijama koje su predviđene za zdravstvo . 

U nastavku svog ekspozea premijer Kurti je takođe stavio do znanja da u programu Vlade poseban značaj je pridat ravnopravnosti, kao i  zaštite i jednakih mogućnosti. 

U vezi s tim on je naglasio cilj Vlade (uključujući i Vladin program), koji predviđa sprovođenje Programa  za dečije dodatke. On je rekao da: „Deca do 2 godine dobijaće  mesečni dodatak u iznosu od 20€, dok deca ispod 16 godina dobijaće mesečni dodatak od 10€. Promenićemo porodiljsko i roditeljsko  odsustvo  i na taj način pružićemo mogućnost za oba roditelja. Za nezaposlene majke plaćaćemo minimalni iznos od 250€ za 6 meseci porodiljskog odsustva  “. 

U nastavku premijer je govorio i o investicijama u ekonomiji, poljoprivredi kulturi, sportu, pravosuđu, spoljnoj politici i dijaloga sa Srbijom, kao i druga pitanja koja su uključena u Program Vlade.  

U odnosu na dijalog sa Srbijom, premijer Albin Kurti je rekao: „ Mi možemo da se ne slažemo o mnogim pitanjima, ali moramo da se potrudimo da se složimo  u vezi politike prema Srbiji.  Svakog dana i svakog časa ja sam spremam da se sastanem sa bilo kojim liderom opozicije, koji se ne slaže sa našim stavovima i načelima o dijalogu i ako ima druge predloge kako možemo zaštiti najbolje interes Republike“. Dalje on je rekao da ne treba zaboraviti da vi koji ste danas u opoziciji bili ste na vlasti 2 protekle decenije. Najveći deo rada i moje energije u dijalogu je smanjenje štete koju ste vi učinili. Na kraju svog govora premijer Kurti je rekao: „Ovo je naš program i naš pristup za budućnost“. Naravno, ovaj program nije napisan na kamenu i očekujemo svaku sugestiju i kritiku kako bi mogli da ispravimo.  

U nastavku govorili su predstavnici parlamentarnih grupa. U ime pokreta samoopredeljenje je govorila Mimoza Kusari – Lila, koja je program koji je predstavio premijer Kurti ocenila najboljim u poređenju sa 6 prethodnih programa vlada. 
Stav PDK u vezi ovog programa predstavio je poslanik Enver Hoxhaj 
ujedno i lider ovog subjekta. On je  uputio niz kritika za premijera, dok u vezi programa Vlade rekao je da je najslabiji program koji je predstavljen do sada u Skupštini. Mnoge kritike je uputio u vezi menadžiranja pandemije, naročito zbog nedostatka vakcina. 

” Program ne sadrži plan delovanja, objektive se ne prevode u konkretne aktivnosti, nema vremenskih rokova, nema budžeta, ne znaju se odgovorne institucije. Ovo je najslabiji program koji će se pamtiti zbog aritmetike netačnosti, zbog ponavljanja umesto sadržaja”, rekao je Hoxhaj. 

Prema njegovom mišljenju, Program Vlade je toliko slab koliko i premijer Kurti. „ Svaki demagog i populista ima poseban talenat da sebi pravi reklamu, a taj talenat ima i Albin Kurti“, rekao je Hoxhaj. U vezi menadžiranja pandemije Hoxhaj je rekao: „ Setite se  jadnog tretiranja roditelja i starijih osoba, prilikom dobijanja vakcina, što govori o tome da zemlja ide ka zdravstvenoj katastrofi.  Nakon mnogih kritika i preporuka,  on je rekao da: „Program Vlade Albin Kurtija je bajka i izbegavanje realnosti izbornih obećanja“.
Lumir Abdixhiku. 

U ime LDK, u svojstvu lidera ove partije govorio je poslanik Lumir Abdixhiku i tom prilikom naglasio mnoge nedostatke u programu Vlade, koji je predstavio je premijere Kurti. On je rekao da očekuje 60 dana jedan dokument od 60 stranica,  već postoji sumnja u sposobnosti nekoga koji sve ekonomske, političke, obrazovne, zdravstvene probleme, zakona i reda, sigurnosti integracije, dijaloga i zapošljavanja, korupcije i nepotizma, pandemije, obuhvati će u 60 stranica. Ovaj dokument ne sadrži mere, neko merenje ili broj. „Ne sadrži ni vremenski rok kada će  započeti ili  završiti Vladina politika za četiri godine planiranja. Ništa se ne kaže, osim neke sporedne politike o problemima  koje će adresirati, o rezultatima, ko će sprovoditi, koji je kosto i kako će to uraditi. To očekuju svih od programa Vlade. Šta će se učiniti tokom 4 godine i kako će se izgledati naša zemlja za 4 godine“, rekao je Abdixhiku.  
 
Na kraju svog govora rekao je da izjave VV da će imati dobre politike, ali nema mera,  već amo parole.  

Stav AAK je predstavilo šef ove parlamentarne grupe  Besnik Tahiri, i rekao da Vladin program predstavljen od premijera Kurti smatra političkom izjavom i ne  predstavlja težnje i jasne političke objektive. On je dodao da na osnovu programa Vlade može se podrazumevati da  je čelnik Vlade odustao od poverenja izraženog od građana, s toga Program u meto da naglašava specifične ciljeve i težnje, on izbegava ovu metodu i predstavlja priču o dikasterima, bez konkretnog postupka i mere. On govori o postupcima bez merljivih ciljeva, rekao je na kraju svog govora Besnik Tahiri. 

Kritike je uputio i šef PG- LDK  Arben Gashi, koji je rekao da današnja sednica koju je sazvao premijer Kurti, napor za mešanje u rad Skupštine, dok Program Vlada smatra kao priručnik bez sadržaja.

U svojstvu  šefa parlamentarne grupe PDK govorio je Abelard Tahiri, koji se nakon upućivanja kritika za program Vlade, fokusirao na pitanja koja se odnose na liberalizaciju viza i dijalog sa Srbijom.  Tahiri je uputio niz pitanja za premijera Kurti koji se odnose na početak dijaloga i liberalizaciju viza za naše građane. Podsećajući se na  ranije izjave premijera Kurti da  dijalog sa Srbijom neće biti održan bez rasvetljavanja sudbine nestalih i dok Srbija ne traži izvinjenje za genocid na Kosovu. 

Stav PG- multietnik predstavio je poslanik Enis Kerevan. On je rekao da u načelu podržava Program Vlade premijera Kurti, ali je zahtevao veće zastupanje zajednica u institucijama zemlje. 

Sednica je nastavila rad sa debatama i neslaganjima između poslanika opozicije i  pozicije, kao i ministra vladinog kabineta. 

Predstavnici opozicije u Skupštini su bili uporni o tome da program Vlade ne sadrži očekivanja građana. Oni su naglasili dečije dodatke, koji su predviđeni u ovom Programu Vlade,  međutim predstavnici pozicije su izrazili  ubeđenje da je ovaj Program Vlade jedan od najboljih programa do sada. U ovom pravcu debata je odvijana do kasnim popodnevnim časova. 

U nastavku, predsednik Skupštine Konjufca doneo je odluku da prekine sednicu, dok će debati biti nastavljena u sredu za početkom u 11:00 časova.