Skupština Republike Kosova

Plenarna sednica skupštine

17.06.2021

Današnja plenarna sednica Skupštine, kojom je predsedavao predsednik Glauk Konjufca, započela je predlogom poslanika Elmi Reçica da se sa dnevnog reda ukloni osma tačka, odnosno izbor poverenika Agencije za informisanje i privatnost. Parlamentarna grupa LDK i grupa AAK podržale su predlog, dok je Parlamentarna grupa VV zatražila da se na plenarnoj sednici odluči o izboru ili neizboru poverenika, u skladu sa dnevnim redom koji je utvrdio predsedništvo Skupštine.

Shodno tome, sa 19 glasova za i 53 protiv, predložena mocija nije usvojena. 

Sednica je nastavljena izjavama van dnevnog reda i pitanjima poslanika upućenim članovima vladinog kabineta.

Dalje, Skupština je, sa preko dve trećine svojih glasova, podržala nacrte odluka o izmenama i dopunama Odluke br. 08-V-006, od 02.04.2021. godine, za formiranje parlamentarnih komisija. 

Prvo razmatranje Nacrta zakona br. 08/L-004 o izmeni i dopuni zakona br. 05/L-132 o vozilima, bila je sledeća tačka dnevnog reda, koju je na sednici predstavila i obrazložila poslanica Mimoza Kusari-Lila.

Nakon dobijanja podrške od svih parlamentarnih grupa, Skupština je usvojila nacrt zakona sa 70 glasova za.

Sednica je nastavljena sa razmatranjem predloga Vlade Kosova za ratifikaciju sedam članova Državnog saveta za kvalitet Agencije Kosova za Akreditaciju. U ime vlade, predlog je opravdala ministarka obrazovanja Arberie Nagavci. Predlog su takođe podržale PG Vetevendosje i Multietnička, dok su protiv bile opozicione Parlamentarne grupe, PDK, LDK i AAK.

Nakon rasprava, Skupština je usvojila vladin predlog.

Među primedbama između aktuelnih poslanika i opozicije, Skupština je usvojila i naredni predlog vlade, imenovanje Komisije za polaganje pravosudnog ispita.

Posle toga, tajnim glasanjem, Skupština je sa 70 glasova za, dala poverenje za predsedavajućeg Komisije za razmatranje u Regulatornom autoritetu za usluge vode, kandidatkinji Albana Luta, protiv kandidata Arsim Rashiti, koji je dobio 12 glasova.   

Izbor poverenika Agencije za informisanje i privatnost bio je predmet široke rasprave između poslanika većine, s jedne strane, i članova opozicije, s druge strane.

Iako su poslanici većine naglasili potrebu da se ovaj proces zaključi izborom poverenika, smatrajući ovaj postupak redovnim, poslanici opozicionih parlamentarnih grupa osporili su ceo proces zahtevajući njegovo poništenje i ponovno objavljivanje konkursa. U tim, okolnostima napustili su salu.

Sednica je nastavljena tajnim glasanjem za tri kandidata, sa kojeg je Krenare Sogojeva Dermaku izašla sa najviše glasova, ukupno 65, čime je izabrana kao poverenica Agencije za informisanje i privatnost, sa mandatom od pet godina. 

Kandidat Enver Bujari dobio je pet glasova, dok je Edon Miftari dobio jedan glas.

Za poslednju tačku dnevnog reda, o nacrtu rezolucije iz parlamentarne debate u vezi sa ekonomskom situacijom kao posledica pandemije COVID-19, u odsustvu predlagača, odlučiće predsedništvo Skupštine.