Skupština Republike Kosova

Sednica Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane

28.03.2023

Na sednici Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, kojom je predsedavao predsednik Bekë Berisha, izveštavao je izvršni direktor Policijskog inspektorata Kosova Kushtrim Hodaj o Godišnjem izveštaju o radu za 2022. godinu.

Prema ovom izveštaju, Hodaj je predstavio aktivnosti kojima se bavio Inspektorat. Hodaj je ocenio da postoji porast kvaliteta usluge, navodeći da su istražitelji u ovoj instituciji pokazali viši nivo profesionalizma, ocenivši da je došlo do povećanja broja aktivnosti. Prema njegovim rečima, ove godine fokus je bio na borbi protiv korupcije u policiji.

Zatim je detaljno govorio o tretiranju i adresiranju žalbi.

"Pažljivo smo tretirali žalbe građana i 34 odsto njih smo usmerili na istrage", rekao je on i pojasnio da su preporučili suspenziju 164 policijskih službenika.

On je naveo da je tretirano oko 1.700 žalbi građana, predstavljajući dalje detalje o 12 inspekcijskih nadzora obavljenih tokom te godine.

Prema njegovim rečima, tokom protekle godine 257 policijskih službenika je bilo pod istragom, dok je 100 uhapšeno.

On je takođe detaljno govorio o međuinstitucionalnoj saradnji, obukama, sporazumima o saradnji, kao i drugim aktivnostima. 

Nakon predstavljanja ovog izveštaja, Bekë Berisha je tražio pojašnjenja o konkursima. Sa posebnim naglaskom tražio je podatke u vezi sa konkursom za policajce Jedinice za blisku zaštitu. On je rekao da su prošle sve procedure, ali da nisu primljeni. Za ovo je Hodaj rekao da su sproveli istragu.

Neki od članova Komisije čestitali su predstavnicima PIK-a na angažovanju, radu i profesionalnosti, ocenivši prošlogodišnje rezultate ove institucije ohrabrujućim.

Takođe je navedeno da je stručna istraga najveća pomoć koju PIK može da pruži policiji.

A neki od njih su predstavili i mnoge zabrinutosti i pitanja. Između ostalog, navedeno je da ima mnogo žalbi na korupciju tokom istrage i da postoji nepravda i gubitak dokaza, kao i nerešavanje istrage, zahtevajući reagovanje za ova i sva ostala pitanja koja su pokrenuta.