Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, žrtve seksualnog nasilja rata, za nestala lica i peticije

23.04.2024

Komisija za ljudska prava, polnu ravnopravnost, žrtve seksualnog nasilja rata, za nestala lica i peticije, na današnjoj sednici koju je predsedavala prvi zamenik predsednice Komisije, Arjeta Fajza, održala je svoju redovnu sednicu.

    Na pomenutoj sednici pored članova Komisije, učestvovali su i predstavnici Vladine komisije za nestala lica, na čelu sa predsednikom g. Andin Hotijem, predsednik Koordinacionog saveta članova porodica lica nestalih tokom rata na Kosovu, g. Ahmet Grajčevcijem, kao i predstavnik UN-a.

    Članovi Komisije su na dnevnom redu ove sednice imali raspravu sa gore navedenim gostima pitanje novog Nacrta zakona o nestalim licima, kao i izazovi i aktivnosti Vladine komisije u vezi o pitanju nestalih lica.

    Na početku ove sednice uzimajući reč predsednik Vladine komisije za nestala lica, g. Hoti je napomenuo da ova Vladina komisija tokom 2023 godine imala relativno dosta aktivnosti u realizaciji plana i programa za prošlu godinu, tako da je do kraja 2023 godine na području Kosova iskopano ukupno 15 lokacija koju se pretpostavlja da skrivaju posmrtne ostatke nestalih osoba, da su 20 osoba pronadjena kosti koji su bili na listi nestalih osoba i da su ukupno 9 osoba ponovo posmrtno sahranjivani.  U nastavku g. Hoti je napomenuo da je tokom ove 2024 godine ova Vladina komisija takodje na području Kosova iskopalo ukupno 4 lokacija koju se pretpostavlja da skrivaju posmrtne ostatke nestalih osoba, i da će do kraja ove godine takodje biti iskopano ukupno 10 lokacija ne bi li se verifikovalo dali i tamo ima posmrtni ostaci postradalih zadnjeg rata na Kosovu.  Na kraju svoga govora g. Hoti je napomenuo da u vezi ove teme Vlada Srbije nije pokazivala želju za saradnju to jest da do sada nije oformirana zajednička Komisija nebi li se završilo sa preostalim iskopinama koji ima na području Srbije i da bi bilo dobro da se što pre donese novi Zakon o nestalim licima i da se u novom zakonu regulišu neka sutštinska pitanja koji u starom zakonu nisu baš najbolje definisani za porodice nestalih osoba.

    U nastavku sednice uzimajući reč predsednik Koordinacionog saveta članova porodica lica nestalih tokom rata na Kosovu, g. Grajčevci je napomenuo da je potrebno da se u novom zakonu jasno definiše statut članova porodica nestalih osoba, kao na primer osim starosne penzije i socijalne pomoći uzimanje i dodatnih novčanih sredstava, zapošljavanje i školovanje preživelih članova porodica i regulisanje i nekih drugih beneficija u sveri života i rada članova najuže porodice nestalih osoba , kao i da je krajne vreme da se i Vlada Kosova malo više angažuje u vezi ovog pitanja i da ujedno i tužilačko Veće za ratne zločine tretira sa većim odgovornošću one kriminalce koji su na području Kosova u zadnjem ratu počinili ratne zločine.

    U nastavku gore pomenute sednice članovi Komisije su gore navedenim gostima postavili mnogobrojna pitanja, i koje su oni i iscrpno i odgovorili.