Skupština Republike Kosova

Predsedništvo Skupštine: U sredu i četvrtak Skupština će održati plenarnu sednicu

20.03.2023

U sredu 22. marta i četvrtak 23. marta 2023. godine, Skupština Republike Kosovo sastaće se na plenarnoj sednici.

Tako je odlučilo Predsedništvo Skupštine na današnjoj sednici kojom je predsedavao predsednik Glauk Konjufca.

Skupština će na sednici u sredu tretirati preostale tačke sa prethodnih sednica, dok će u četvrtak održati novu sednicu.

Nakon glasanja o nacrtima zakona o ratifikaciji tri međunarodna sporazuma, u Skupštini će se održati rasprava sa premijerom Albin Kurti o nedavnim pregovorima između Kosova i Srbije, da bi se nastavilo sa razmatranjem Nacrt-rezolucije o dvogodišnjem mandatu Vlade Kurti II.

U nastavku se očekuje glasanje u načelu o Nacrtu zakona o reproduktivnom zdravlju i medicinski potpomognutoj oplodnji, kao i o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudnicima i mineralima, izmenjen i dopunjen Zakonom br. 04/L- 158.

Sednica će se nastaviti razmatranjem Predlog-rezolucije o stanju u Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine i formiranjem Ah-hoc komisije za izbor jednog člana Odbora Radio-televizije Kosova iz redova albanske zajednice. 

Izbor tri člana Nezavisne komisije za medije biće sledeća tačka dnevnog reda, nakon čega sledi izbor jednog člana Odbora za žalbe medija i izbor jednog zamenika Narodnog advokata iz redova nevećinskih zajednica na Kosovu.

Na sednici u četvrtak očekuje se razmatranje u načelu dva nacrta zakona: Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o verskim slobodama na Kosovu i Nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Dok će poslednja tačka dnevnog reda biti formiranje Parlamentarne anketne komisije u vezi sa slučajevima seksualnog nasilja i nasilja u porodici u Republici Kosovo.

Predsedništvo je na današnjoj sednici u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima razmatralo i druga pitanja iz delokruga rada Skupštine.