Skupština Republike Kosova

Sa vanredne sednice Skupštine  

08.12.2022

Skupština Republike Kosovo, pod predsedavanjem predsednika, Glauka Konjufce, održala je danas vanrednu sednicu, na zahtev 42 poslanika potpisnika, sa temom: Razmatranje Odluke Vlade Republike Kosovo, br. 01/110 od 29.11.2022.godine za produženje vanrednih mera u snabdevanju energijom za još 30 dana.

Pravdajući Vladin zahtev, naime, svoju odluku o produženju vanrednih mera u snabdevanju energijom za još 30 dana, ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je rekla: „Vlada Kosova predlaže Skupštini Kosova produženje roka hitne mere za snabdevanje električnom energijom, s ciljem potpune normalizacije stanja i preduzimanja dodatnih mera i nastavka postojećih mera“.

Nakon toga, reč su uzeli predstavnici poslaničkih grupa, gde su istaknuti suprotstavljeni stavovi između predstavnika pozicije i opozicije.

Dok se poslanica VV Jeta Statovci izjasnila za odluku Vlade, poslanik PDK Ferat Shala, LDK Arben Gashi, kao i predstavnik AAK, Besnik Tahiri, ocenili su da odluka Vlade ne treba biti podržana.

Nedostatak Energetske strategije, potpuna neispravnost energetskih blokova, kao što su: A, A1, A5 i B2 u KEK-u, su neka od pitanja koja su zahtevala pojašnjenje od ministarke Rizvanolli.

Istaknuto je i interesovanje poslanika za trenutni uticaj ovih vanrednih mera, kao i efekat koji se očekuje nakon usvajanja odluke koju je predložila Vlada.

Nakon što je rasprava završena, stavljena je na glasanje Odluka Vlade Republike Kosovo o produženju vanrednih mera u snabdevanju energijom za još 30 dana.

Ovom prilikom poslanici su ovu odluku podržali sa 61 glasom za.