Skupština Republike Kosova

Sa nastavka plenarne sednice

06.12.2021

Skupština Republike Kosovo, pod predsedavanjem predsednika Glauka Konjufce, nastavila je rad sa nedovršenim tačkama sa plenarnih sednica održanih 22. i 28. jula; 6, 19, 21, 28. jula i 6. avgusta; 9. oktobra; 18., 19., 22. i 23. novembra; 25. kao i 26. novembra 2021. godine.

Na početku ove sednice, na zahtev predsednice Republike Kosovo Vjose Osmani-Sadriu, na osnovu odluke br. 73/2021 od 26.11.2021 godine, Dragana Antonijević, položila je zakletvu poslanice umesto Ivana Todosijevića, iz Srpske liste.

Potom je predsednik Konjufca zamolio poslanike da minutom ćutanja odaju počast velikom prijatelju Kosova, američkom senatoru Bobu Dole. „Njegov doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova nikada neće zaboraviti naš narod i naše institucije. Veliki prijatelj Kosova Bob Dol počivaj u miru“, rekao je predsednik parlamenta Konjufca.

Nakon razmatranja Izveštaja revizije godišnjih finansijskih izveštaja J.P. Hortikultura za 2020. godinu, sa 59 glasova za, Skupština je usvojila preporuke Komisije za nadzor javnih finansijama u vezi sa ovim izveštajem.

Takođe, sa 84 glasa za, Skupština je usvojila Nacrt zakona br.08/L-006 o ratifikaciji amandmana Međunarodnog sporazuma sa Evropskom investicionom bankom (EIB), o finansiranju Projekta sanacije železničke linije 10.

Nakon potrebnih pojašnjenja od strane Arbërie Nagavci, ministarke Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Skupština je sa 81. glasova usvojila Nacrt zakona br.08/L-008 o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija i Austrijske razvojne agencije za realizaciju Projekta „Istraživačke i primenjene nauke u visokom obrazovanju + (HERAS+) (ada referentni broj 8116-00-2020)”.

Takođe, Skupština je usvojila zahtev Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu da se imenuje kao Komisija za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj.

Na ovoj sednici, Skupština nije usvojila Godišnji izveštaj Saveta Kosova za Kulturno Nasleđe za 2020. godinu; Godišnji izveštaj Regulatorne kancelarije za energetiku za 2020. godinu; Godišnji izveštaj Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine za 2020. godinu i Godišnji izveštaj Kosovske agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2020. godinu.

U međuvremenu, u nedostatku kvoruma, glasanje za Godišnji izveštaj Nezavisne komisije za medije za 2020. godinu, kao i za Godišnji finansijski izveštaj budžeta Republike Kosovo za 2020. godinu, odloženo je za jednu od narednih plenarnih sednica.

Razmatranje predloga-odluke Vlade za davanje saglasnosti na preporuku Među-ministarske komisije za strateške investicije za dodelu statusa strateškog investitora za investicioni subjekt „KOSMONTE FOODS” DOO, u odsustvu prisustva ministra, odloženo je za jednu od narednih sednica.

Nakon toga, Skupština Kosova nije izabrala članove Komisije Tela za razmatranje nabavki. Takođe nije izabrala neizvršnog člana Odbora Centralne banke Republike Kosovo. Predsednik Konjufca je najavio da će konkurs za mesto neizvršnog člana Odbora Centralne banke Republike Kosovo biti ponovljen.

U međuvremenu, Skupština je tajnim glasanjem izabrala pet članova Odbora Nezavisne komisije za rudnike i minerale, od kojih je sa 60 glasova za predsednika ovog odbora izabrana Selvete Grajçevci-Pllana, a izabrani su članovi: Jahir Gashi, Gani Kastrati, Gani Malići i Rrezarta Pushkolli-Makolli.

Nakon toga, Skupština je u drugom razmatranju usvojila Nacrt zakona br. 08-L-022 o elektronskoj identifikaciji i pouzdanim uslugama u elektronskim transakcijama i Nacrt zakona br. 08/L-029 o radovima od plemenitih metala, koje je prvobitno predstavio i obrazložio predsednik Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu , Ferat Shala.

Skupština je tajnim glasanjem izabrala i članove Odbora RTK-a na četvorogodišnji mandat: Driton Hetemi, Safet Kabashaj i Bekim Sele. Sa trogodišnjim mandatom: Fatime Lumi-Qehaja; Albulena Mehmeti. Sa dvogodišnjim mandatom: Arta Berisha; Shukrije Rama i Besnik Boletini.

Konkurs za člana Odbora RTK-a iz redova srpske zajednice biće ponovljen, pošto nijedan kandidat nije dobio potrebne glasove.