Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca: Mi smo jedan narod i trebamo imati istu politiku i artikulaciju naših interesa

07.06.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, započeo je zvaničnu posetu Albaniji, prvu van zemlje  u svojstvu predsednika Skupštine.

Predsednik Skupštine Konjufca primljen je na posebnom sastanku od strane predsednika albanskog parlamenta Gramoz Ruçi, sa kojim je razgovarao o razmeni iskustava i intenziviranju saradnje između Skupštine Albanije i Skupštine Kosova.

Konjufca se zahvalio institucijama Republike Albanije na izvanrednom doprinosu u suočavanju sa  pandemijom  Covid 19, obezbeđivanju vakcinacije za zdravstveno osoblje Republike Kosovo, kao i drugim  izvanrednim pomoćima  u ovoj oblasti.

Na ovom toplom i bratskom sastanku dominirala je potpuna usaglašenost i uzajamna volja za dinamizaciju i dalje jačanje saradnje, usklađivanje agendi od nacionalnog interesa, koordinaciju i objedinjavanje koraka tokom procesa regionalnih i evroatlantskih integracija naše dve zemlje.

Predsednik Konjufca je rekao da, iako broj memoranduma i sporazuma koje je Republika Kosovo potpisala sa Republikom Albanijom, dostiže oko 140, i dalje je prostor za produbljivanje saradnje mnogo veći.

Dodao je da s obzirom da do sada Kosovo i Albanija imaju saradnju samo na nivou dobrih suseda, saradnju bi, prema njegovim rečima, trebalo podići na drugi nivo, a to je saradnja dve države koje čine istu naciju. 

Imamo zajedničke i iste interese, imajući u obzir da smo ista nacija. Dakle, albanski narod na Kosovu i albanski narod u Albaniji su jedna nacija i takva mora biti naša politika i artikulacija naših zajedničkih interesa. I dalje ostajemo posvećeni tome da nepravedna granica između nas bude ne samo nevidljiva što je više moguće, već i da je nema u budućnosti “, naglasio je predsednik Konjufca.

Čelnik Skupštine naglasio je potrebu za koordinacijom delovanja sa  Republikom Albanijom, posebno u važnim procesima, poput dijaloga sa Srbijom i sudskog procesa pripadnicima OVK u Hagu.

Konjufca je rekao da od dijaloga sa Srbijom,  Kosovo ne sme biti oštećeno.

„Potrebna nam je vrlo duboka i bliska koordinacija sa Republikom Albanijom, tako da se Kosovu ne nanese šteta, kao što smo mi i naše institucije definisali,  to bi bilo stvaranje bilo kojeg teritorijalnog entiteta unutar Republike Kosovo koje bi se kontrolisalo od strane Beograda. To nikako ne sme da desi i to je naša zajednička  bitka „ istakao je  Konjufca.

Povodom suđenja bivšim pripadnicima i čelnika Generalštaba OVK u Hagu, predsednik Konjufca rekao je da je potrebna koordinacija sa Republikom Albanijom, jer, kako je rekao, rat OVK nije bio samo Kosovski.

"Naša sveta, pravedna i čista borba OVK bila je cela albanska nacija i kao takva treba da se postupa i štiti", reko je predsednik Skupštine Konjufca.

Predsednik albanskog parlamenta Gramoz Ruçi, poželeći dobrodošlicu predsedniku Skupštine  Konjufca u Albaniji, naglasio je posvećenost albanske države da nastavi saradnju sa Kosovom u svim oblastima, kako na unutrašnjem planu, tako i na polju spoljne politike.

Takođe je govorio o dijalogu sa Srbijom i o suđenju  bivšim pripadnicima OVK u Hagu.

Ovom prilikom, predsednik Skupštine  Konjufca pozvao je predsednika albanskog parlamenta, gospodina Ruçi da poseti Kosovo.