Skupština Republike Kosova

Iz posete Komisije za ekonomiju ... u gradsku toplanu Đakovica AD. i Regionalnu vodovodnu kompaniju Đakovica

16.09.2021

Članovi Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, predvođeni Feratom Shala predsednikom ove komisije, posetili su gradsku toplanu Đakovica AD. i Regionalnu vodovodnu kompaniju Đakovica.

U Gradsku toplanu  Đakovica AD, poslanici su dočekani od izvršne direktorke Albana Skivjani zajedno sa saradnicima, koja je predstavila delatnost kompanije, kao i kapitalna ulaganja u postrojenje za proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora energije - biomase.

Ona je rekla da će ovo postrojenje početi sa radom u oktobru 2021. godine, koristeći biomasu kao gorivo, koje je dio obnovljivih izvora energije.

Poslanike je zanimalo upravljanje toplanom, profesionalni kapaciteti, toplovodna mreža, tarife, ekološka dozvola za proizvodnju toplotne energije iz biomase, sigurnost snabdevanja biomasom, tarife grejanja, gubici u sistemu grejanja, dugovi itd.

Nakon odgovora od strane Skivjani, poslanici su joj čestitali na uloženim ulaganjima, kao i ohrabrili da nastavi sa radom i pruži kvalitetne usluge grejanja za što veći broj gradjana Đakovice.

Zatim su poslanici pažljivo pogledali postrojenje za proizvodnju toplotne energije iz biomase.

U međuvremenu, u RVK Đakovica, poslanike je dočekao izvršni direktor Ismet Ahmeti, članovi odbora i drugi saradnici. Predstavnici ove kompanije razgovarali su o performansama, dostignućima, investicijama, pokrivenosti vodnog sistema, uspehu u sakupljanju, procesu izgradnje postrojenja za otpadne vode, izazovima i projektima za budućnost.

Poslanike je zanimalo da li se planira povezivanje svih oblasti na vodovodni sistem, za ideju o pokrivanju Mališeva pijaćom vodom, viziju odbora za upravljanje preduzećem, kao i za druga pitanja.

Izvršni direktor Ahmeti i drugi predstavnici kompanije dali su pojašnjenja u vezi sa pitanjima koja su postavili poslanici, ističući da je naplata skoro 100 odsto.

Ahmeti je takođe rekao da su sve oblasti u Đakovici i Orahovcu pokrivene vodovodnim sistemom, osim jedne kuće, koja bi mogla biti dalje od drugih kuća.

Poslanici su smatrali RVK Đakovica uspešnom pričom i ohrabrili su da se dobra iskustva ove kompanije podele sa drugim regionalnim vodovodnim kompanijama.

Nakon toga, poslanici su posetili fabriku vode RVK Đakovica.

Ova poseta je obavljena u okviru aktivnosti Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, kako bi se izbliza sagledali uspesi i izazovi javnih preduzeća i ulaganja u obnovljive izvore energije.