Skupština Republike Kosova

Grupa prijateljstva sa Hrvatskom i Komisija za ekonomiju primile su parlamentarnu delegaciju Hrvatske

26.01.2023

Grupa prijateljstva Kosovo-Hrvatska Skupštine Kosova, zajedno sa Komisijom za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, primila je Grupu prijateljstva sa Kosovom Hrvatskog parlamenta.

U ovom toplom i prijateljskom susretu razgovarano je o saradnji koju su dva parlamenta uspostavila godinama, uz mogućnost daljeg proširenja na svim nivoima parlamentarnog života.

Predsednik Komisije za ekonomiju Ferat Shala i predsednik Grupe prijateljstva sa Hrvatskom Arber Rexhaj izrazili su spremnost i interesovanje za uspostavljanje  bilateralnih odnosa na viši nivo, u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Oni su visoko ocenili hrvatsku podršku Kosovu u svim fazama, ističući važnost da se ta podrška nastavi i u budućnosti.

Predsednik Komisije za ekonomiju Žarko Tušek, smatrajući Kosovo saveznikom i prijateljskom državom Hrvatskoj, rekao je da je podrška zvaničnog Zagreba Kosovu u procesu njegovog članstva u međunarodnim organizacijama strateški interes za njegovu zemlju. 

Takođe, predsednik Grupe prijateljstva Ante Bačić istakao je spremnost za pružanje hrvatskog  iskustva i podršku u evro atlantskim aspiracijama države Kosovo.

Sastanku su svojim diskusijama doprineli i drugi poslanici Skupštine Kosova i Hrvatske.

Dve strane su se saglasile da pronađu nove načine za unapređenje saradnje u oblasti politike, privrede, proizvodnje, sezonskog zapošljavanja, bezbednosti, obrazovanja i zdravstva.