Skupština Republike Kosova

Osmani i Stjernvall diskutovali su o dijalogu i međusobnoj saradnji

26.05.2020

Predsednica Skupštine Kosova dr. Vjosa Osmani, primila je danas ambasadorku Finske na Kosovu gđa Pia Stjernvall. Ona je rekla da izuzetno ceni doprinos Finske u procesu nezavisnosti i izgradnje državnosti Kosova. Ovom prilikom, ona je podsetila na Specijalnog međunarodnog pregovarača za status Kosova Marti Ahtisaari, zatim specijalnog izaslanika OUN-a za Kosovo Kai Eides i dr.

 

Sa ambasadorkom Stjernvall predsednica Osmani diskutovala je o procesu budućeg dijaloga i bilateralnoj saradnji između dveju zemalja.

 

U vezi dijaloga predsednica Osmani upoznala je ambasadorku Stjernvall o njenom stavu o procesu kvalitetnog dijaloga, koji mora da se završi uzajamnim priznavanjem, kao i po načelima koji poštuju teritorijalni integritet naše zemlje.

 

“Mi želimo normalizaciju međudržavnih odnosa i mi smo spremni da nastavimo dijalog, ali tražimo da isti bude dobro strukturiran i baziran na jasnim stavovima. Dijalog mora da poštuje kontekst odnosa između naših dveju zemalja”, rekla je gđa Osmani.

 

Ambasadorka Stjernvall izrazila je spremnost Finske za dalje produbljivanje saradnje sa Republikom Kosovo. Ona je izrazila spremnost njene zemlje da podrži institucije u pripremi procesa dijaloga. Takođe, ambasadorka je izrazila svoju spremnost za nastavak saradnje sa Skupštinom Kosovo.