Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca na izložbi "Kosovo na jezicima sveta": Borba naroda za slobodu mora se razvijati na više frontova

25.03.2024

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca učestvovao je na izložbi „Kosovo na jezicima sveta“ koju je otvorila Akademija nauka i umetnosti Kosova povodom 25. godišnjice NATO-a vazdušnih napada na Srbiju i Jugoslaviju.

Predsednik Konjufca je rekao da oseća posebno zadovoljstvo što učestvuje na otvaranju ove izložbe, posebno na 25. godišnjicu vazdušnih napada NATO-a na bivšu Jugoslaviju.

„Povezivanje ove izložbe knjiga o Kosovu pisanih na stranim jezicima, sa ratom koji je NATO započeo da bi spasio narod Kosova od etničkog čišćenja i genocida, nužno nas podstiče na razmišljanje o borbi naroda za slobodu i oslobođenje, a posebno o malim narodima, uvek se mora razvati na mnoge frontova, jer vrlo često zavisi od savezništva i podrške velikih naroda i država”, rekao je predsednik Konjufca.

Predsednik Skupštine je dodao da je svest svetskog mnjenja o pitanju Kosova i njegovog prava na slobodu i nezavisnost od Srbije važan front u ostvarivanju težnji albanskog naroda i da su to strani autori, tj. njihov doprinos koji je nesumnjivo uticao na stvaranje pozitivnog mišljenja u svetu o slobodi Albanaca.

„Ovo je bilo posebno važno zbog činjenice da je srpska propaganda protiv Kosova u evropskim i zapadnim krugovima bila rana i intenzivna. Uprkos doprinosu koji su naše intelektualne elite, uključujući i mnoge počasne članove ove Akademije, dale u širenju naučne i istorijske istine o Kosovu i nerešenom albanskom pitanju na Balkanu, doprinos stranih autora, prijatelja Kosova, od kojih mnogi su imali i visoke rukovodeće funkcije, nesumnjivo je uticalo na stvaranje pozitivnog mišljenja strane javnosti o pravu naše zemlje na slobodu i nezavisnost”, rekao je predsednik Skupštine.

On je ovom prilikom pomenuo objavljivanje brojnih knjiga autora koji su i sami bili uključeni u borbu za slobodu i nezavisnost Kosova, kao što su bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivša državna sekretarka Madeleine Albright, bivši premijer Velike Britanije, Tony Blair, bivši premijer Italije Massimo D'Alema, bivši ministar spoljnih poslova Njemačke, Joshka Fischer, bivši komandant NATO-a Wesley Clark i mnoge poznate međunarodne ličnosti, u čijim knjigama je, kako je rekao predsednik Konjufca, pitanje Kosova zauzima posebno poglavlje i ostaje kao nasleđe u istorijskom sećanju njihovog društva.

"Ove biografije i knjige analize perioda kada su delovali ostaju kao argument koji će služiti njihovim potomcima da ne zaborave pravu politiku koju su vodili u podršci oslobođenju i nezavisnosti Kosova", rekao je predsednik Konjufca.

Predsednik Skupštine je ovom prilikom čestitao KANU-u na izložbi sa izdanjima knjiga ovih prijatelja, što je, kako je rekao, ne samo u znak zahvalnosti njima, već i podsećanje koliko je to važno za istinu trijumfovati u suočavanju sa propagandom, kao suštinskim uslovom za mir u svetu.