Skupština Republike Kosova

Skupština označava Međunarodni Dan Demokratije

15.09.2021

U okviru Foruma za parlamentarnu transparentnost, Skupština Republike Kosovo obeležila je danas 15. septembar - Međunarodni dan demokratije.
 
Čak su se i ove godine, zbog pandemijske situacije i restriktivnih mera, sve aktivnosti sprovele virtuelno.

Tako je Dan demokratije otvoren porukom potpredsednice Skupštine Sarande Bogujevci koja je u svom govoru naglasila ulogu Skupštine Kosova u razvoju demokratije i korake koje je ova institucija preduzela u stvaranju mera koji promovišu demokratske vrednosti.

U svom obraćanju potpredsednica Bogujevci takođe se fokusirala na trenutnu situaciju s pandemijom. 

„Demokratija bez zdravlja nije potpuna demokratija, pa vas pozivam da sačuvate naše zdravlje i zdravlje jednih drugih. Pozivam vas i da sledite mere i uputstva NIJZ -a i Ministarstva zdravlja ”, naglasila je Bogujevci.

Nakon toga je pokrenut video "Parlamentarne komisije", posvećen mladim starosnim grupama, koji sadrži informacije o radnim telima Skupštine. Video pripremu  je podržao NDI.

Među aktivnostima planiranim za obeležavanje Međunarodnog dana demokratije bila je i virtualna radionica sa učenicima osnovnih škola.

U saradnji sa nastavnicom Ganimete Pacolli, učenici iz NSOS "Ganimete Tërbeshi" iz sela Lukare u Prištini svojim proaktivnim angažovanjem obogatili su sadržaj ove aktivnosti.
Demokratska načela i vrednosti, rad i funkcije Skupštine, uloga i važnost građanskog angažmana, neke su od tema o kojima su tokom ove radionice govorili službenici Programa građanskog obrazovanja.

Na ovoj radionici prisustvovali su poslanica Arbëreshë Kryeziu Hyseni, predsedavajuća Foruma za parlamentarnu transparentnost i Albana Bytyçi, članica ovog foruma, što je dodatno proširilo debatu, odgovarajući na niz pitanja koja su učenici postavljali.

Učesnici su pohvalili realizaciju takvih radionica kao vrlo efikasnu inicijativu za kontinuirano negovanje demokratskih načela i vrednosti i približavanje mladih ljudima izabranim predstavnicima.

Virtualna debata "Učinci pandemije na zdravlje i blagostanje" bila je druga aktivnost održana u čast ovog dana.

Debatom je predsjedavao poslanik Fridon Lala, član Foruma za transparentnost, kojem su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, medija i drugih reprezentativnih organizacija.

U ime Foruma za parlamentarnu transparentnost i Skupštine Kosova, poslanik Lala se zahvalio učesnicima na zajedničkom doprinosu u rešavanju ove teme.

U ovoj debati razgovaralo se o uticajima koje je pandemija ostavila na zdravstveni sektor i na socijalnu zaštitu različitih društvenih kategorija na Kosovu, sa posebnim naglaskom na decu, žene i osobe sa ograničnim sposobnostima.

Učesnici su zaključili da je kroz ovu debatu malo postignuto u informisanju javnosti o različitim dešavanjima u vezi sa aspektima uticaja koje je epidemiološka situacija izazvala u različitim društvenim kategorijama na Kosovu.

Prema planiranom dnevnom redu, današnji dan završen je elektronskim razglednicama, porukama poslanika i drugih visokih zvaničnika Skupštine, o procesu vakcinacije građana protiv virusa Covid 19.