Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Republike Kosova, susreo se sa Predsednikom Republike Albanije, NJE Ilir Meta

07.06.2021

Tokom  zvanične posete u Albaniji, predsednik Skupštine Republike Kosova, Glauk Konjufca, susreo se danas sa Predsednikom Republike Albanije NJE Ilir Meta.  

Predsednik Skupštine, Konjufca, i Predsednik Meta diskutovali su  o odnosima koje su Kosovo i Albanija dogradili godinama u mnogim oblastima saradnje i složili su se  da između obe zemlje ima prostora za dalje ojačanje ovih odnosa.  

Predsednik Skupštine Republike Kosova je naglasio značaj  ukidanja svih ekonomskih barijera i imedijatnu potrebu strateškog partnerstva, kao u regionalnim inicijativama tako i u Euro – Atlanskim integracijama.  

Konjufca, je ponovno istakao  stav  da je država Kosova otvorena za regionalnu saradnju, ali isključivo na osnovu ravnopravnosti i reciprociteta. 
 
On se isto tako zahvalio Predsedniku Meta za konsistentnu i snažnu  podršku koju država Albanija dala i  nastavlja da daje Kosovu u svim državotvornim procesima.  

“Uloga i doprinos Albanije su bili odlučujući u svim periodima i tokovima kao nacije, kao i tokom borbe za slobodu i nezavisnost Kosova“ naglasio je Predsednik, Konjufca.  

Predsednik Meta, sa svoje strane,  je rekao  da Albanija podržava dijalog  Kosovo – Srbija, u cilju normalizacije  odnosa između njih i ohrabruje obe zemlje da postignuti sporazumi između njih, da ne ostaju samo na papiru. 

On je rekao da je značajno da sve političke snage na Kosovu budu objedinjene oko sve obuhvatne platforme u ovom procesu. 

Oba sagovornika složili su se da o  aktuelnim izazovima i o onima koji  se očekuju u buduće, obe zemlje, imaju potrebu za koordinaciju i veću konsolidaciju zvaničnih politika Kosova i Albanije.