Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Srbija je počinila genocid na Kosovu, treba je tužiti

17.04.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, g. Glauk Konjufca, zajedno sa predsednicom Republike Kosovo, gđom. Vjosa Osmani, na 22. godišnjicu srpskih masakra u Starom Čikatovu i Pokleku u Glogovcu, poklonio se i položio cveće na spomen obeležja posvećena mučenicima ova dva lokaliteta.
 
Šef Parlamenta Konjufca ocenio je da je masakr u Starom Čikatovu jedno od najvarvarskijih dela genocida Srbije na Kosovu.
 
„Svaki put kada dođemo ovde još bolje razumemo visoku cenu koju smo platili za slobodu našeg naroda“, rekao je g. Konjufca.
 
Dok je za masakr u Pokleku, u kojem su ubijena i spaljena 54. Albanca, uključujući i malu decu, predsednik skupštine Konjufca rekao da je to jedan od najneviđenijih akata genocida, jer su, kako je rekao, u Pokleku sahranjeni svi ubijeni u masovnoj grobnici.
 
„Dakle, ko želi da razume kakvo je varvarstvo bilo genocid Srbije na Kosovu i koje su dimenzije ovih zločina, treba da dođe u Poklek da vidi istinu ovog genocida“, rekao je gospodin Konjufca.
Predsednik Skupštine Kosova je napomenuo da za ove masakre koje su naredili državni lideri Srbije i koje su izvršile srpske snage širom Kosova još uvek nema pravde.
 
„Mnogi srpski zločinci koji su učestvovali u ovim masakrima i dalje su slobodni, nalaze se u Srbiji, a neki od njih i na Kosovu. Mučenici ne mogu da počivaju u miru, niti se srca njihovih porodica mogu smiriti bez stavljanja pravde na mesto, bez kažnjavanja svih zločinaca za njihova zlodela počinjena na Kosovu“, rekao je gospodin Konjufca.
 
Predsednik Konjufca rekao je da bi vlada Kosova i druge institucije trebalo da rade na pripremi tužbe za genocid protiv Srbije.
 
„Vlada Kosova i druge državne institucije treba da sastave tužbu za genocid protiv Srbije i podnesu je Međunarodnom sudu pravde. Obično to zahteva puno rada, sistematičnog rada i da bi jedan od prvih akata bio ponovno uspostavljanje Instituta rata. Niko ne sumnja da je Srbija počinila genocid na Kosovu“, rekao je gospodin Konjufca.
 
Ovom prilikom predsednik Konjufca je zajedno sa predsednicom Osmani posetio i kuću Sinana Muqolli u Pokleku, gde su ubijena, a potom i spaljena 54. člana porodice Muqolli i Elshani, među njima i poznati dečji pisac Ymer Elshani sa porodicom i mnoge žene i deca. Dok su istog dana bile u Starom Čikatovu, srpske snage su masakrirale 24. Albanca, takođe žene, decu i starce.