Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca sastao se sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tiny Kox i drugim predstavnicima PSSE-a

24.01.2023

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca i delegacija Skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) održali su danas niz sastanaka sa visokim zvaničnicima PSSE-a, političkim grupama i komiteta.

Prvog dana posete Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu u Francuskoj, predsednika Konjufca, u pratnji potpredsednice Skupštine i šefa delegacije Saranda Bogujevci, kao i ostalih članova, poslanika Enis Kervan, Besnik Tahiri i Ariana Musliu Shoshi, na posebnom sastanku primili su predsednik PSSE-a Tiny Kox i generalni sekretar Despina Chatzivassiliou.

Predsednik Konjufca i prateća delegacija održali su danas odvojene sastanke sa predsedavajućim Komiteta za politička pitanja i demokratiju Zsolt Németh, predsedavajućim Grupe Alijanse liberala i demokrata za Evropu Iulian Bulai, poslanikom nemačke delegacije u PSSE-u Knut Abraham, kao i George Papandreu iz grčke delegacije.

Na ovim sastancima razgovaralo se o apliciranju Kosova u Savet Evrope, značaju i neophodnoj podršci da se osigura da Kosovo postane članica Saveta Evrope, napretku u poštovanju i promovisanju ljudskih prava i vladavine prava, o čemu svedoče međunarodni izveštaji, kao i o drugim temama od interesa za produbljivanje saradnje sa Savetom Evrope.
 

Tokom sastanaka shvaćen je značaj i neophodnost članstva Kosova u Savet Evrope, dok je predsednik Konjufca zatražio podršku u ovom procesu.
 
Poseta Strazburu se odvija u okviru rada jesenjeg zasedanja PSSE-a, koje se održava od 23. do 27. januara 2023. godine.

Tokom današnjeg dana, poslanicima se govorom obratila šef delegacije Skupštine Republike Kosovo, ujedno i potpredsednica Skupštine Saranda Bogujevci. Gđa. Bogujevci je govorila u ime grupe socijalista, demokrata i zelenih o seksualnom nasilju u ratu i sukobu.

Narednog dana, predsednik Glauk Konjufca će održati niz drugih sastanaka sa predsednicima grupa i delegacija različitih parlamenata koji prisustvuju radu Skupštine.