Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca: Kosovo je najbolji primer verske raznolikosti

09.12.2022

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, zajedno sa premijerom Albin Kurti, ambasadorima i verskim predstavnicima učestvovao je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o verskim slobodama.

Ovom prilikom, pred učesnicima, predsednik Konjufca je istakao da su vera i religija pratile čovečanstvo kroz istoriju i da su neodvojivi deo kolektivnog sećanja.

Savremena demokratska društva, dodao je predsednik Konjufca, uvek se zalažu za poštovanje vere, jer se religioznost smatra kulturnim i društvenim mozaikom koji potiče iz društva.

Takođe, predsednik Glauk Konjufca je rekao da su praktikovanje vere, rituali, javno isticanje i poštovanje zagarantovani međunarodnim pravima i standardima, ali i ustavima i posebnim zakonima zemalja u kojima se ispovedaju ta verska uverenja.

Čelnik Skupštine je istakao da naša zemlja svojom parlamentarnom demokratijom i pluralističkim sistemom garantuje i poštuje verske slobode i prava.

„Kosovo, kao demokratska i pluralistička zemlja, poštuje verske slobode i prava i mi smo to već formulisali kroz naš Ustav i Zakon o verskim slobodama“, naglasio je predsednik Konjufca. 

Dalje, prvi zakonodavstva je, osvrćući se na istoriju suživota među religijama u našoj zemlji, istakao među religijski sklad, ističući da smo mi primer koji treba slediti.

„Mi, kao narod Kosova, najbolji smo primer, ali i svedoci istorije, da smo bili most između verskih različitosti i da takođe nikada nismo imali sukobe verske prirode. Mi smo veoma dobar primer za globalizaciju“, rekao je predsednik Skupštine. 

Povodom Vladinog predloga za dopunu i izmene važećeg Zakona o verskim slobodama, predsednik Konjufca je istakao da je od posebnog značaja da se izradi ovaj zakona, jer prema njegovim rečima, verske zajednice na Kosovu do sada nisu imale pravni status.

„Važno je izraditi ovaj zakon, jer verskim zajednicama nedostaje pravni subjektivitet, pravna sposobnost da ostvare neka od svojih osnovnih prava“, istakao je predsednik Glauk Konjufca.