Skupština Republike Kosova

Konjufca susreo sa gđom. Nikola: Mi smo jedna nacija dve države

22.09.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca primio je danas predsednicu Skupštine Republike Albanije Linditu Nikolu sa kojom je razgovarao o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i u Albaniji, kao i načinima daljeg jačanja saradnje dve zemlje u svim oblastima. 

Oba homologa delila su zajednička gledišta o potrebi daljeg unapređenja odnosa između dva parlamenta, kako bi se u potpunosti ostvarile njihove ustavne funkcije i zajednički programi integracije. 

Predsednik Skupštine Konjufca rekao je da je čast da se sastane sa predsednicom Skupštine Albanije, u njenoj prvoj zvaničnoj poseti inostranstvu i samo nekoliko dana nakon primanja dužnosti, smatrajući Skupštinu Kosova svojim domom. 

Čelnik Skupštine Kosova rekao je da se odnosi između dve zemlje ne mogu smatrati samo prijateljskim i partnerskim odnosima, već́ bratskim.

Konjufca je pohvalio podršku Albanije Kosovu tokom godina i decenija, kako u težnji za oslobođenjem, tako i u postizanju nezavisnosti, učvršćivanju demokratskih institucija i međunarodnoj afirmaciji njene državnosti. 

“Uvek smo imali dobre odnose sa Republikom Albanijom i oni su diktirani jasnom i jednostavnom činjenicom, za koje je svestan svaki građanin Kosova i Albanije. A to je činjenica da smo nacija koja danas živi u dve zemlje, ali i izvan njih ”, naglasio je Konjufca. 

Predsednik Skupštine je dodao da, pošto u svim dimenzijama postoji saradnja između naših institucija vredna pažnje, uključujući redovne zajedničke sastanke obe vlade, sada, kako je rekao, postoji značajan prostor za produbljivanje saradnje između dva parlamenta. 

„Do sada smo imali intenzivniju saradnju u nekim oblastima, posebno u oblasti zakonodavstva i spoljne politike, ali moramo da idemo ka platformi redovnih sastanaka naših komisija, kako bismo sačinili zajedničke projekte i da sarađujemo u onim oblastima koje nas blisko povezuju i koje su u interesu građana obe zemlje ”. 

Čelnik Skupštine Kosova dodao je da će Albanija i Kosovo u narednim godinama biti još više međusobno povezani, jer je to, kako je rekao, zapravo jezgro zajedničkog nacionalnog interesa. 

Predsednica Skupštine Republike Albanije, Lindita Nikola, sa svoje strane, izrazila je čast što je na Kosovu, dodajući da ova poseta pokazuje da nema više vremena za gubljenje i da saradnju i  koordinaciju treba povećati, kako bi rezultati bili još opipljiviji. 

Gđa. Nikola je rekla da će zajedničko delovanje sa Skupštinom Kosova biti jedan od njenih prioriteta na čelu albanskog zakonodavnog tela. 

Rekla je da bi dve zemlje trebalo da sarađuju na oživljavanju procesa međunarodnog priznanja države Kosovo i da zajedno sa međunarodnim partnerima rade na zaustavljanju diplomatske ofanzive Srbije za povlačenje priznanja. Ona je rekla i da bi trebalo više raditi na međunarodnim forumima da srpski zločini postanu svetski poznati, potvrđujući da je Srbija počinila ratne zločine, genocid i skrivala zločince. 

Čelnica Skupštine Nikola rekla je da evropske integracije ostaju težnja obe zemlje. 

"Evropska unija je naša zajednička destinacija. Nadamo se da će u okviru slovenačkog predsedavanja EU Albanija organizovati prvu međuvladinu konferenciju za otvaranje pregovora, dok će Kosovo dobiti pozitivnu odluku o liberalizaciji viznog režima." 

Na kraju svog govora, predsednica Skupštine Albanije pozvala je predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufcu da poseti Tiranu.

Gospođa Nikola boravi u zvaničnoj poseti Kosovu na poziv predsednika Skupštine Glauka Konjufce i tokom dana će se sastati sa drugim visokim državnim liderima.