Skupština Republike Kosova

Govor predsednika Glauk Konjufca na svečanoj sednici Skupštine povodom 25. godišnjice bitke na Košarama

04.04.2024

Poštovani poslanici,
Poštovana predsednice gđo. Vjosa Osmani Sadriu,
Poštovani premijeru Albin Kurti,
Poštovani potpredsednici Vlade, ministri,
Poštovani ambasadori,
Poštovane porodice palih boraca u slavnoj bici na Košarama,
Dragi saborci Agim Ramadani-a i Sali Çekaj-a,
 
Osnivanje OVK je jedan od najvažnijih događaja albanske nacije u poslednjih 100 godina, dok je Bitka na Košarama jedna od najslavnijih bitaka našeg rata za oslobođenje od Srbije. Kao što je OVK dala oslobođenje i slobodu Kosovu, bitka na Košarama dala je OVK ugled vojske koja je bila u stanju da snažno izazove srpsko-jugoslovensku vojsku, čineći je nesposobnom da garantuje nasilno uspostavljenu granicu između Kosova i Albanije. Zato smo se danas okupili u Skupštini Republike Kosovo da se setimo ove istorijske bitke OVK i da odamo počast svim njenim palim borcima i herojima, na čelu sa kosovskim herojem Agim Ramadani, amblematskim komandantom 138. brigade.

Bitka na Košarama postala je put bez povratka za skoro vekovne napore albanskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje. Ova bitka je bila najbolji sinonim za zakletvu vojnika Oslobodilačke vojske Kosova. Rušenje graničnog kamena sa čizmama komandanta Agim Ramadani i Sali Çekaj bio je jedan od istorijskih događaja našeg oslobodilačkog rata.

U kontekstu oslobodilačkog rata naroda Kosova, Bitka na Košarama će biti ocenjena sa najmanje tri posebna aspekta:

Prvo, ova bitka predstavlja najveću borbenu operaciju OVK, pored toga što je najkrvavija bitka sa 111 palih boraca, stotinama ranjenih i hiljadama boraca koji su bili na frontu i u neposrednoj borbi protiv vojske bivše Jugoslavije. Može se reći da je ova bitka promenila fizionomiju Oslobodilačke vojske Kosova, kao vojska koja je već bila sposobna da preduzme borbene operacije velikih razmera protiv Jugoslavije i Srbije. Dakle, Bitka na Košarama će biti cenjena zbog svojih visokih kvaliteta slavne bitke, izvedena kao do tad neviđena borbena operacija od strane OVK. 

Drugo, ova bitka označava visoko nacionalno jedinstvo, sveobuhvatnost područja i ratnika koji su učestvovali iz svih krajeva našeg naroda, uključujući naše iseljeništvo. To ovu bitku čini jednom od najznačajnijih bitaka u smislu opštenarodne albanske mobilizacije za oslobođenje Kosova. Zato što su se svi Albanci borili na Košarama!

Treće, bitka na Košarama je jedna od najistorijskih bitaka OVK zbog činjenice da je odvijena kao operacija rame uz rame sa najmoćnijim demokratskim savezom na svetu, sa NATO, za zaustavljanje etničkog čišćenja i genocida Srbije nad albanskim narodom.
 
Ova sednica se održava danas, upravo na 75. godišnjicu osnivanja NATO-a.
 
Dakle, Bitka na Košarama je bitka međunarodnog karaktera, ne samo zato što su u njoj učestvovala i borila se tri stranca, već i zato što je ova bitka konačno izgubila kontrolu Jugoslavije nad nasilno uspostavljenom granicom između Albanaca, a takođe zadala poslednji udarac Jugoslaviji i Srbiji.

Obeležavanje 25. godišnjice Bitke na Košarama u Skupštini Republike je takođe važan trenutak sećanja i reflektiranja da je naš put ka nezavisnosti i državnosti pre svega rezultat žrtvovanja naroda i herojstva boraca i komandanata Oslobodilačke vojske Kosova.

Slava svim palim borcima i herojima Bitke na Košarama!
Slava heroju Agim Ramadani!
Slava Oslobodilačkom ratu OVK!
Hvala Vam!