Skupština Republike Kosova

Ceo govor predsednika Skupštine Glauk Konjufca na svečanoj sednici povodom obeležavanja 25. godišnjice Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova

06.03.2023

Poštovani članovi velike porodice Jashari,
Poštovani Baca Rifat,
Poštovani poslanici,
Poštovana predsednice Osmani-Sadriu,
Poštovani premijeru Kurti,
Poštovani komandante Jashari
Poštovane porodice palih boraca, martira, invalida i veterana OVK-a,
Zamenici premijera i ministara,
Poštovani predstavnici ratnih udruženja,
Poštovani bivši predsednici,
Poštovani predstavnici naših državnih institucija,
Predsednici opština,
Poštovani ambasadori,
Prisutni gosti, dame i gospodo,

Rat u Prekazu i požrtvovanje porodice Jashari je besprimeran događaj ne samo u našoj nacionalnoj istoriji. Sličan događaj ne poznaje ni svetska istorija. 
Proširena porodica Jashari, tri generacije u njihovoj vekovnoj kuli, u prastaroj zemlji svojih predaka, od Baca Shabana do malog Blerima, proglasila je slobodu našeg naroda i branila je do njihovog potpunog samopožrtvovanja. 
Rat je bio tako legendaran, požrtvovanje tako uzvišeno, dok je samoodricanje toliko potresno da je albanska nacija prešla u drugu dimenziju svesti, dok se svet pomerio sa svoje političke orbite. Ovo je trenutak kada je Oslobodilačka vojska Kosova postala duh i uključila ceo naš narod.

5, 6. i 7. mart 1998. godine je prekretnica kada požrtvovanje postaje Epopeja.
Dugo smo se borili za slobodu i kroz istoriju smo dali mnogo.
Ali rat u Prekazu i pad porodice Jashari je kondenzacija svih naših neprestanih napora. To sadrži sav trud, nacionalnu svest i spremnost svih prethodnih generacija za slobodu. Gotovo svi naši snovi i ideali od vremena Skenderbega, sva hapšenja, požrtvovanja, patnje i poteškoće kroz koje smo prošli, čekali su da Adem i Hamëz Jashari sa svojim roditeljima, suprugama, decom i članovima porodice krunišu našu slobodu. Naša sloboda i nezavisnost proglašene su i branjene krvlju u tim kvadratima kule Jashari-a. 12. jun i 17. februar su poglavlja iste monumentalne knjige. A svi znamo da, kada govorimo o porodici Jashari, slava živih nije ništa manja od slave palih. Besarta je preživela da bi podelila sa nama legendarnu izdržljivost i požrtvovanje njene porodice. Bog se pobrinuo da dokaz živi.

Često mi se pojavi pred očima trenutak kada se Baca Rifat vraća u Prekazu među još svežim grobovima. Sa belom kapom na glavi i njegovim sedim brkovima, u tom titanskom hodu, nosio je na svojim plećima kao vrhovi naših planina svu našu istorijsku bol, ali i naš najveći ponos. Izgubio je 55 članova porodice, uključujući suprugu i 4 dece, roditelje, braću sa suprugama i 9 bratanaca i bratanica. Ali on je bio taj koji je tešio druge, žive članove porodice, vojnike OVK-a i svoje suseljane.

Draga braćo i sestre, molim Vas samo na trenutak pokušate da zauzmete mesto Baca Rifata i recite mi – zar to nije zapravo definicija našeg živog heroja.

Slava ratu i požrtvovanju porodice Jashari!
Slava Epopeji OVK-a!
Slava svim narodnim palim borcima!