Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj 

29.03.2024

Danas je Komisija za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj, kojom predsedavao Valon Ramadani, predsednik, razmotrila Nacrt zakona br.08/L-294 o izmeni i dopuni Zakona br. 08/L-197 o javnim službenicima. 

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Bardhyl Dobra je predstavio i obrazložio ovaj Nacrt zakona, otkrivajući izmene koje su u njemu predložene, a koje se odnose uglavnom na državne službenike, njihova prava, dužnosti, napredovanje na radnim mestima i mandate koje imaju. Sve to, prema njegovim rečima, da bi se stvorila sveobuhvatna, proporcionalna uprava koja predstavlja zahteve građana.

Članovi komisije postavili su niz pitanja koja se odnose na mandate i kretanje radnih mesta prema Nacrtu zakona, dajući svoje kritike na predloge-izmene i svoje preporuke u korist javne uprave. Takođe, sa posebnim akcentom, zatraženo je pojašnjenje zašto je nacrt zakona u suprotnosti sa rešenjem Ustavnog suda i argumentima o predloženim izmenama.

Napominjući da je o nacrtu zakona održana javne konsultacije, zamenik ministra Dobra je naglasio da je rešenje Ustavnog suda vezana za stvaranje proporcionalnih pozicija i da je Vlada sledila ovo rešenje. Što se tiče v.d., zamenik ministra Dobra je rekao da se redovni konkursi odugovlače iz više razloga i da je odluka v.d. ponekad praktičnija. 

Nakon što je rasprava završena, nacrt zakona je u načelu usvojen većinom glasova i kao takav se upućuje Skupštini na dalje razmatranje.

Zatim su članovi komisije razmotrili preporuke Komisije za budžet, rad i transfere i Komisije za nadzor javnih finansija u vezi sa godišnjim Izveštajem NKM-a, za 2022. godinu.. 

Stavljanjem na glasanje, većinom glasova usvojen je godišnji izveštaj NKM-a.