Skupština Republike Kosova

Sednica Komisije za nadzor javnih finansija

07.05.2024

Na sednici Komisije za nadzor javnih finansija, kojom je predsedavala Hykmete Bajrami, razmotren je izveštaj revizije učinka „Informacioni sistemi u Regionalnoj vodovodnoj kompaniji Priština“.

Prvobitno, u svojstvu poslanice izvestiteljke, članica Komisije Mirlinda Tishukaj-Sadiku je detaljno predstavila nalaze koje je dokumentovala Nacionalna kancelarija za reviziju. Između ostalog, ona je navela nedostatak strateškog planiranja informacionih tehnologija, dodajući dalje da RKV nema kompletnu organizacionu strukturu. Dalje, pomenula je i nalaze u vezi sa bezbednošću informacija.

Sadiku je rekla i da ova kompanija nije uradila identifikaciju rizika vezanih za bezbednost informacija, o tome kako ih treba zaštititi od mogućih sajber napada, predstavljajući detalje 18. preporuka NKR-a.

Zatim je predsednik odbora RKV-a, Bashkim Pllana, dao detaljna objašnjenja za svaku preporuku i njeno sprovođenje. Zatim je govorio o izazovima sa kojima se ova kompanija suočava.

On je naglasio da su preporuke revizora skoro sprovedene i da su iz tog razloga izradili strategiju kako da se izbegnu problemi koje je pronašao NKR.

„RKV je ovu stvar shvatio veoma ozbiljno, sa posebnim akcentom na informacione tehnologije i da postoje oblasti iz kojih su nalazi već sprovedeni, neke do 100 odsto“, naglasio je Pllana, dodajući da ne može postojati nikakav rizik od sajber napada. 

G. Pllana je, odgovarajući na mnoga pitanja koja su pokrenuli članovi komisije, rekao da je tim RKV-a maksimalno posvećen rešavanju problema nefakturisane vode i da se nakon svakog poziva građana za zloupotrebu vode, tim RKV-a odgovara odmah.

Predsedavajući odbora RKV-a Bashkim Pllana, kao i Glavni finansijski službenik Riza Spanca, detaljno su govorili o nagomilanim dugovima i mnogim drugim pitanjima koja su se pojavila na ovom sastanku.

Spanca je naglasio da je Plan sprovođenja preporuka već dostavljen NKR-u u roku i da je više od polovine njih realizovano 100 odsto, dok se ostatak očekuje do kraja ove godine.

Nakon iscrpljivanja rasprave o ovom izveštaju, Komisija je razmotrila i zajednički izveštaj u paralelnoj reviziji – „Informacioni sistemi u vodovodima Tirane i Prištine“. Analizu ovog izveštaja ponovo je predstavila članica Komisije Mirlinda Tishukaj-Sadiku , kako bi razjasnila gde se ova dva grada nalaze u ovoj oblasti i radi poređenja. Prema njenim rečima, nalazi koji su zabeleženi su skoro isti u RKV Tirani i RKV Priština.

„Ne stojimo mnogo daleko od njih, iako i dalje ima problema i izazova“, rekla je ona.

Povodom glasanja o izveštaju, Komisija nije imala kvorum za odlučivanje.