Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za zakonodavstvo, mandat, imunitet, Poslovnik Skupštine i nadgledanje Agencije protiv korupcije

11.08.2020

Komisija za zakonodavstvo,  mandat, imunitet, Poslovnik Skupštine i nadgledanje Agencije protiv korupcije , održala je sednicu kojoj je predsedavao Shkemb Manaj, predsednik.

Na ovoj sednici, ministra pravde, Selim Selimi izveštavao je o zakonodavnom programu za 2020. godinu, odnosno n/zakona ovog ministarstva, kao i o stanju u kazneno popravnim institucijama Republike Kosovo zbog pandemije Covid 19.

Ministar Selimi je govorio o zakonodavnoj agendi koja se sastoji od 20. n/zakona, 20. pod zakonskih akata i 3. eks- post ocenjivanja. Od 20. n/zakona 4. je usvojeno u vladi i dostavljeno Skupštini. I to : Civilni nacrt zakonika Republike Kosovo , N/zakona o javnoj imovini, N/zakona o građevinskom zemljištu i N/zakona o imovinskim pravima stranih državljana u Republici Kosovo“, istakao je Selimi.

O zakonodavnom programu, odvijena je debata između ministra Selimi i članova ove komisije. Takođe, debata je odvojena i u vezi procesa Vetinga. U vezi stanja sa Covid 19 , ministar Selimi je istakao da je samo jedan zatvorenik od 1443. njih , u kazneno popravnim institucijama rezultirao zaražen koronom. . Dok, 26. zvaničnika popravno kaznenih institucija je zaraženo koronom, 19. njih je izlečeno, a 7. je na lečenju.

Ministar Selimi je čestitao  zvaničnicima popravnih institucija na sprečavanju širenja virusa na zatvorenike.

Članovi komisije su na ovoj sednici formirali radnu grupu za razmatranje predloga za izbor članova Saveta za besplatnu pravnu pomoć.