Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport

26.05.2020

Komisija  za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport, je održala danas narednu sednicu, koju je predsedavao predsednik Komisije Arban Abrashi, gde su bili pozvani rektori javnih univerziteta. 
Predsednik Abrashi, je komisije rekao da ovaj sastanak ima za cilj da pruži direktne informacije o procesima akreditacije, kvalitetu u visokom obrazovanju, on-line učenju i izazovima i poteškoćama sa kojima se univerziteti suočavaju u postizanju boljih rezultata.  
Rektor Univerziteta u Prištini, Marjam Demaj, govorio je o važnosti obrazovanja i najboljem mogućem funkcionisanju sistema, kroz koji se postižu rezultati u svim profesionalnim oblastima.
Između ostalog, naglasio je da su na univerzitetima stvoreni veoma profesionalni mehanizmi u cilju merenja kvaliteta obrazovanja.   Međutim , prema njegovim rečima, ako obrazovanje ne bude prioritet i ne bude nezavisno, problemi i stagnacija će se nastaviti. Demaj je pozvao za veću među institucionalnu saradnju u cilju poboljšanja i postizanja najboljih rezultata u visokom obrazovanju.
Na sastanku su učestvovali i rektori drugih univerziteta, kao što su: Fadil Millaku sa Univerziteta „Hakhi Zeka“, Peć, Alush Musaj sa Univerziteta „Isa Boletini“, Mitrovica, Ismet Temaj sa Univerziteta „Ukshin Hoti“, Prizren, Bajram Kosumi sa Univerzitet Kadri Zeka, Gnjilane, Agron Bjraktari sa Univerziteta primenjenih nauka u Uroševcu i Artan Nimani sa Univerziteta "Fehmi Agani" u Đakovici.
Rektori ovih univerziteta izneli niz problema i izazova sa kojima se suočavaju i koji, prema njima, predstavljaju prepreku u postizanju ciljeva i razvojnih programa. Zabrinjavajuće je pitanje privremenih statuta univerziteta.
Naredni  problem koji je pratio te univerzitete, prema rektorima, bila je ne akreditacija obrazovnih programa i, kako su rekli, ne korektnost AKA i KSHC.
Takođe, zahtev rektora bila je promena Zakona o visokom obrazovanju, ne uplitanje politike i povećanje broja administrativnog osoblja na univerzitetima itd.
Članovi komisije su izneli svoje  zabrinutost i postavljali pitanja vezana za tok rada na univerzitetima, kao što su: problemi u okviru AKA, glasanje  protiv povećanja broja studenata medicine na javnim univerzitetima, obuka nastavnika, univerzitetska strategija za studentske programe itd.
Rektori i članovi komisije su se složili da organizuju radionicu kako bi imali priliku da ozbiljno shvate sve probleme i izazove sa kojima se ovi univerziteti suočavaju.