Skupština Republike Kosova

Sednica Komisije za zdravstvo i socijalnu zaštitu

26.05.2020

Komisija za zdravstvo i socijalnu zaštitu, kojom je predsedavala Albena Reshitaj, predsednica, održala je sastanak sa generalnim sekretarom Ministarstva zdravstva Naim Bardiqi-em.

Predsedavajuća Reshitaj nakon što je objasnila svrhu sastanka, predstavila je kratak rezime situacije na Kosovu u vezi sa pandemijom i problemima koji su nastali tokom ovog perioda.

“U odsustvu ministra, pozvali smo vas za više informacija u vezi sa kontrolom pandemijske situacije od strane Ministarstva zdravstva, posebno nakon brojnih odluka koje je donela Vlada”, istakla je Reshitaj. 

Od sekretara Ministarstva zdravstva zahtevala je detaljnije informacije o malom broju obavljenih testiranja na milion stanovnika, kao i o broju građana koji su se vratili i bili u karantinske centre i njihovo testiranje.

Sekretar Bardiqi odgovorio je na brojna pitanja, pružajući dodatna objašnjenja poslanicima.

Poslanik Haxhiu, nakon što je predstavio opsežnu dokumentaciju u vezi sa tenderskim procedurama, pokrenuo je niz pitanja u vezi sa, kako je rekao, sumnjama  o zloupotrebi tenderima koji su dodeljeni tokom ovog kratkog vremena ubrzanim procedurama.
Naglasio je da je Skupština odlučila da početkom juna formira parlamentarnu istražnu komisiju za istragu ovih procedura.
Sekretar Bardiqi naglasio je da se distancira od političkih odluka, ali je odgovorio na pitanja o administrativnim postupcima koji zavise od njega, pozdravljajući istražnu komisiju Skupštine koja će se formirati u budućnosti.