Skupština Republike Kosova

Skupština je održala vanrednu sednicu  

16.05.2024

Skupština Republike Kosovo pod predsedavanjem predsednika Glauka Konjufce, na zahtev 44 poslanika, održala je danas vanrednu sednicu na kojoj su razmatrani nacrti zakona za dva međunarodna sporazuma: Nacrt zakona o vojnom okvirnom sporazumu između Republike Kosova i Republike Turske i Nacrt zakona o sporazumu između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat otpadnih voda u Uroševcu.

Najpre su poslanici glasali o predlogu za odstupanje od proceduralnih rokova, a zatim su razmatrani predmetni sporazumi.

Nacrt zakona o vojnom okvirnom sporazumu između Republike Kosovo i Turske u ime Ministarstva odbrane predstavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Faton Peci.

Prema njegovim rečima, ovaj okvirni sporazum sadrži saradnju u ovim oblastima; vojna obuka i obrazovanje, industrija i odbrana, vojna razmena obaveštajnih podataka, vojna medicina, humanitarne mirovne operacije, antiterorizam, itd.
Vojni okvirni sporazum između Kosova i Turske dobio je podršku 85 poslanika, bez glasova ni protiv ni uzdržanih.

Vanredna sednica je nastavljena prezentacijom sporazuma između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat otpadnih voda u Uroševcu, koji je predstavio ministar zdravstva Arben Vitia.

Prema njegovim rečima, u projektu su uključena dva finansijera, EBOR i Evropska unija, kroz investicioni okvir za zapadni Balkan.

Sporazum je podržan sa 80 glasova za, nijedan protiv i nijedan uzdržan.

Izglasavanjem ova dva sporazuma završena je vanredna sednica Skupštine.