Skupština Republike Kosova

Skupština je nastavila rad plenarne sednice

30.11.2023

Skupština Republike Kosovo, pod rukovodstvom predsednika Glauk Konjufca, okupila se danas na plenarnoj sednici prekinutoj tokom prošle nedelje.

Fokus ove sednice bio je Izveštaj Evropske komisije o Kosovu za 2023. godinu o kojem je vođena široka rasprava između poslanika i članova vladinog kabineta.

U svojstvu inicijatora ove rasprave, poslanica Blerta Deliu-Kodra iz PG-PDK iznela je stav parlamentarne grupe koju zastupa, izlažući sa ove tačke gledišta aktuelnu situaciju na Kosovu. Poslanica Deliu-Kodra rekla je da je u Izveštaju Evropske komisije Kosovo pod sankcijama, a kako je rekla, zbog kojih je EU blokirala projekte vredne 300 miliona evra. 

Takođe, poslanica Deliu-Kodra adresirala je kritike zbog, kako je rekla, neangažovanja vlade u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok je govorila i o socijalno-ekonomskoj situaciji građana Kosova i njihovim obavezama prema bankama. 

U ime PG-Samoopredeljenja poslanica Fjolla Ujkani smatra da je ovogodišnji izveštaj o Kosovu najpozitivniji koji je Kosovo ikada dobilo od Evropske komisije. Prema njenim rečima, izveštaj adresira napredak koji je naša zemlja postigla u mnogim oblastima, posebno onim koje se odnose na ekonomiju, slobodno tržište i usklađivanje sa standardima EU. Dakle, kako je rekla, može se reci da je Kosovo ispunilo većinu kriterijuma i potrebne reforme. Ujkani je dodala da ovaj izveštaj zahteva kritičko preispitivanje, posebno, kako je rekla, u svetlu pokušaja opozicije da ga iskoristi kao sredstvo za podrivanje dostignuća vlade.

U ime PG-LDK, poslanica Rrezarta Krasniqi je naglasila da je situacija na Kosovu još gora nego što je predstavljeno u izveštaju. Prema njenim rečima, Kosovo se i dalje ne angažuje za evropsku budućnost. Poslanica Krasniqi je istakla da je Kosovo i dalje pod merama Evropske unije, dok je okrivila institucije zemlje što nisu preduzele konkretne radnje za njihovo uklanjanje, koje, kako je rekla, podrazumevaju veliki novčani iznos i direktno utiču na blagostanje građana.

Predsednik PG-AAK Besnik Tahiri ocenio je izveštaj Evropske komisije o Kosovu za 2023. godinu uznemirujućim i najslabijim koji je vlada Kosova ikada dobila. Tahiri je naglasio ocenu koju izveštaj daje napretku na Kosovu i naveo je u ciframa konotaciju u kojoj se ovaj termin apostrofira. Poslanik Tahiri je takođe govorio o oceni datoj u vezi sa javnom administracijom na Kosovu.

U ime Vlade govorio je zamenik premijera Besnik Bislimi, koji je u svom obraćanju pred Skupštinom i odgovarajući na diskusije poslanika izneo pregled angažovanja izvršne vlasti Kosova tokom protekle godine i stanje u koje se trenutno nalazi naša država. On je rekao da izveštaj obuhvata dešavanja od jula prošle godine do juna ove godine i da je, prema njegovim rečima, to prvi izveštaj nakon apliciranja Kosova za članstvo u EU i nakon apliciranja za liberalizaciju viznog režima od januara 2024. godine

Bislimi je rekao da je agenda evropskih reformi ozbiljno tretirana od strane Vlade i da je angažovanje na putu ka EU sve veće, dok mobilizacija da se uhvati tempo procesa evropskih integracija nakon nekoliko godina stagnacije daje svoje plodove. On je rekao da zato Vlada podržava plan rasta Zapadnog Balkana i dodao da su mere koje je uvela EU važno da ih Evropska komisija ukloni što pre.

“Mere Evropske komisije protiv Kosova su i dalje na snazi i smatramo da postoji mogućnost da je prisustvo ovih mera uticalo na ocenu Kosova. Mere koje su na snazi su u suprotnosti sa nastojanjima regiona za ubrzanu integraciju u EU, posebno sa nedavnim inicijativama. Kosovo je preduzelo prave korake, stoga je veoma važno da se što pre povuču ove mere koje su reverzibilne i bez posledica, kako bi se fokus vratio na unapređenje evropskih integracija naše zemlje” rekao je zamenik premijera Bislimi. 
Broj dva Vlade govorio je i o paketu EU za proširenje, navodeći Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju i Bosnu, koje su, kako kaže, od strateškog značaja za ubrzanje proširenja EU i pružanje bezbednosti, ne samo u regionu, već i šire.
“Proces članstva u EU mora biti u potpunosti zasnovan na meritokratiji. Kosovo veruje u svoju evropsku budućnost i kao primer demokratije u regionu, treba pružiti priliku da to dokaže“, izjavio je Bislimi. 

Rasprava o Izveštaju Evropske komisije nastavljena je brojnim diskusijama poslanika, koji su, u zavisnosti od svog političkog opredeljenja, usmerili diskusiju na ocenu koju ovaj izveštaj daje o situaciji na Kosovu. Takođe, članovi vladinog kabineta izneli su svoje stavove u vezi sa ocenom u resorima ministarstava koja vode.