Skupština Republike Kosova

Sa posete delegacije Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja u ratu i peticije u Albaniji

17.03.2023

Delegacija Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, za nestala lica, žrtve seksualnog nasilja u ratu i peticije, u sastavu Albana Bytyqi, potpredsednica komisije, Drita Millaku, Nasuf Bejta i Eliza Hoxha, članovi, realizovali su radnu posetu instituciji Poverenika za zaštitu od diskriminacije u Republici Albaniji, gde ih je primio poverenik Robert Gajda sa saradnicima. 

Svrha ove posete je bila da se članovi komisije upoznaju sa praksama rada ove institucije, kao i mogućnostima da se takva institucija formira na Kosovu u budućnosti, da doprinese povećanju efikasnosti rada ove institucije, zaštiti ljudskih prava.

Poverenik Gajda je poželeo dobrodošlicu članovima komisije i upoznao ih sa funkcionisanjem i radom institucije koju vodi. 

On je naglasio da je u Albaniji od 2010. godine prvi put formirana ova institucija, koja je nezavisno pojedinačno telo koje bira Skupština.

Takođe, Gajda je upoznao članove delegacije da je osnivanje ove institucije zasnovano na direktivama Evropske unije, te da takva institucija postoji i u nekoliko zemalja regiona.

U tom kontekstu, Gajda je detaljno govorio o radu, odgovornostima i ovlašćenjima ove institucije, uključujući i postupanje po žalbama. 

U nastavku su članovi funkcionalne komisije bili zainteresovani za mnoge aspekte rada i aktivnosti ove institucije, iz različitih oblasti koje pokriva. 

Poverenik Gajda je dao detaljna objašnjenja u vezi sa pitanjima koja su postavili članovi komisije. 

Na kraju su članovi delegacije obišli radne prostore ove ustanove.