Skupština Republike Kosova

Predsjednik Glauk Konjufca ugostio je zamenika pomoćnika sekretara SAD-a Gabriela Escobara

17.03.2023

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, u pratnji šefa kabineta Ilira Kërçelija, primio je danas na sastanku zamenika pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, Gabriel Escobar, koji je bio u pratnji Alyson Grunden, zamenika šefa američke misije na Kosovu, Paul Pfeuffer, savetnik za balkanska pitanja u američkom ministarstvu i Greg Viola, politički službenik u ambasadi SAD.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim političkim dešavanjima u zemlji, regionu i šire, procesu dijaloga i narednim koracima, sa posebnim osvrtom na predlog EU za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije.

Predsednik Konjufca je istakao da je Republika Kosovo posvećena dobrosusedstvu, miru i stabilnosti u regionu. Takođe, za razliku od Srbije kao strane koja potkopava, Republika Kosovo je igrala konstruktivnu ulogu tokom celog procesa dijaloga, uključujući i sastanak 27. februara u Briselu.

Dalje, on je istakao da nikada nećemo izgubiti fokus od punog priznanja i da svaki dogovor koji se može postići u procesu dijaloga sa Srbijom mora u potpunosti da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Kosovo.

Predsednik Skupštine zahvalio se američkom izaslaniku Gabrielu Escobaru na posvećenosti i nezamenjivoj ulozi SAD u procesu dijaloga, koji je cenio odlične bilateralne odnose i iskazao spremnost za jačanje i unapređenje međusobnog partnerstva.