Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Prizrenska liga predstavlja savremeni rođendan albanske nacije

10.06.2024

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca, zajedno sa predsednicom Vjosom Osmanim i premijerom Albinom Kurti, poslanicima, ministrima vladinog kabineta i drugim predstavnicima centralne i lokalne vlasti, učestvovao je u obeležavanju 146. godišnjice Albanske Prizrenske lige koja je održana u Prizrenu.

U svom govoru pred prisutnima, predsednik Glauk Konjufca je rekao da je 10. jun 1878. godine jedan od dva najznačajnija datuma za albansku naciju. On je rekao da ovaj datum, zajedno sa 28. novembrom 1912. godine, čini najznačajnije istorijske događaje, koji su oblikovali političku, kulturnu i nacionalnu fizionomiju Albanaca kao naroda koji je težio da živi ujedinjen, u početku u okviru posebne celine u okviru Osmanskog carstva, a potom i kao suverena i nezavisna država.

„Albanska prizrenska liga predstavlja prvu političku i ideološku akciju Albanaca, verovatno još od vremena Ležanske skupštine, koja promoviše interes Albanaca kao jedinstvene nacije, drugačijeg od Otomanskog carstva i različitog od susednih naroda“, rekao je predsednik Konjufca.

Šef Skupštine je dodao da je Liga nameravala da na Kongresu koji se tada trebao održati u Berlinu predstavi velikim silama interese albanske nacije, već sazrele kao entitet koju niko drugi ne može da zastupa osim sam sebe.

„U ovom kontekstu, 10. jun Prizrenske lige predstavlja savremeni rođendan albanske nacije, jer je zahtev delegata Lige za ujedinjenje četiri albanska vilajeta u jedinstven vilajet, iz perspektive modernističkih teorija formiranja nacija, predstavlja i uspostavljanje političke otadžbine na kojoj se ciljao da se izgradi nacionalna država“, rekao je predsednik Konjufca, dodajući da je kroz aspekt teritorijalnog ujedinjenja predstavljen sastav delegata Lige iz svih vilajeta, krajina i konfesija koji je dokazivao još jedan dokaz nacionalne svesti.

Prema rečima predsednika Konjufca, Prizrenska albanska liga je sprovela u delo izjavu renesansnog lika Paška Vase da je „Albanska vera albanstvo“, dok je moto državne himne „Ujedinjeni za spas“ ono što najviše odgovara Prizrenskoj ligi.

Sećajući se svih patriota tog vremena, kao što su Avdyl Frasheri, Imer Prizreni, Haxhi Zeka i mnoge druge patriote, predsednik Konjufca je rekao da je Prizrenska liga temelj na kome su izgrađena zdanja nacionalne nezavisnosti.

„Ona je podstakla, mobilisala i održavala u životu sve albanske pobune do ostvarenja nezavisnosti Albanije“, rekao je predsednik Glauk Konjufca.