Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca na Samitu za Demokratiju: Kosovo je označilo izvanredan napredak 

29.03.2023

U okviru aktivnosti koje se odvijaju na drugom samitu demokratije, predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, učestvovao je na panelu na temu „Slobodni i pošteni izbori – Uloga Kongresa u promovisanju zdrave izborne politike i učešće birača".

Predsednik Konjufca je u svom govoru govorio o dostignućima i izazovima Kosova u organizaciji svih dosadašnjih izbornih ciklusa, dodajući da je napredak postignut u ovoj oblasti doprineo demokratskom razvoju Kosova.

„Kosovo je pokazalo izuzetan napredak na svom putu ka konsolidaciji demokratije i da su svi izborni procesi poslednjih godina, prema domaćim i međunarodnim izveštajima, organizovani u skladu sa najvišim demokratskim standardima za slobodne i poštene izbore, čime se dokazuje zrelost i visok politički nivo i građanske kulture“, naglasio je predsednik Konjufca.

Predsednik Skupštine je takođe istakao ulogu Skupštine Kosova u ovom procesu, ističući činjenicu da su posle višegodišnjeg truda parlamentarne političke grupe sada na pragu završetka rada na izbornoj reformi, kako bi se omogućilo upućivanje nedostataka otkrivenih tokom procesa prošlih izbora i uskoro će te izmene biti odobrene u Skupštini.

"Uprkos izazovima i radu koji nas čeka, dosadašnji rezultati dokazuju našu političku opreznost i posvećenost izgradnji stabilnog demokratskog društva i države", rekao je predsednik Skupštine Glauk Konjufca.