Skupština Republike Kosova

Komisija za spoljne poslove i dijasporu sastala se sa ambasadorom Švedske na Kosovu Jonasem  Westerlundom 

27.03.2023

Komisija za spoljne poslove i dijasporu, kojom predsedava Arbëreshë Kryeziu - Hyseni, predsednica ove Komisije, danas je dočekala  Švedskog ambasadora na Kosovu, Jonasa Westerlunda, sa kojim je razgovarano o prioritetima koje će Švedska imati kao predsedavajuća Saveta Evropske unije.

Ovom prilikom, predsednica Komisije Kryeziu - Hyseni je istakla dobre međudržavne odnose i zahvalila se ambasadoru Westerlundu, kao i zemlji koju predstavlja, na pomoći i brizi koja je ukazana Kosovu.

Dobri i prijateljski odnosi između Kosova i Švedske, podstakla  je predsednica Komisije, datiraju od ranije, ali dostižu vrhunac iskrenog prijateljstva kada je Švedska priznala državljanstvo Kosova i otvoreno najavila podršku na putu izgradnje državnosti naše zemlje.

Dalje, predsednica Komisije Kryeziu - Hyseni, govorila je o obavezama i prioritetima spoljne politike naše zemlje.

Ona je ovom prilikom pozdravila odluku Saveta ministara EU u korist liberalizacije viznog režima, dok je istakla napore Kosova za članstvo u Savetu Evrope i EU.

U okviru međuparlamentarne saradnje, Kryeziu - Hyseni je istakla  formiranje Grupe prijateljstva Švedska-Kosovo, a podsetila je i na švedska ulaganja od 12 miliona evra (u toku godine) za razvoj privrede Kosova.

Ambasador Westerlund se sa svoje strane prvo zahvalio domaćinima na toploj dobrodošlici, au međuvremenu se osvrnuo na rusku agresiju na Ukrajinu.

S tim u vezi, rekao je da je Rusija svojim ratom protiv Ukrajine izazvala stanje nesigurnosti, te da je njen cilj: "Uspostaviti novi sigurnosni poredak u Evropi".

Ruska agresija, nastavio je, ne samo da narušava slobodu Ukrajine, već je ugrozila slobodu cele Evrope.

Nakon toga je najavio prioritete koje će imati predsedavanje EU pod predsedavanjem Švedske.

S tim u vezi, predstavio je 4 prioriteta, među kojima je sigurnost bila na prvom mestu, dok su konkurencija unutar država EU, zelena tranzicija energetike, kao i vladavina prava, predstavljeni kao sledeći prioriteti tokom predsedavanja pod vodstvom Švedske. 

Među pitanjima koja Švedska tvrdi da će postići tokom svog predsedavajućeg mandata je reforma procesa donošenja odluka u EU, najavio je ambasador Švedske na Kosovu Jonas Westerlund.

Nakon toga, govorio je potpredsednik Komisije Xhavit Haliti, kao i ostali članovi Komisije: Yllza Hoti, Time Kadrijaj i Fitore Pacolli, koji su se također zahvalili  ambasadoru Westerlundu na zalaganju i podršci Švedske našoj zemlji.

Članovi Komisije su se obavezali na dalje unapređenje međudržavnih odnosa, uključujući trgovinsku i ekonomsku saradnju.