Skupština Republike Kosova

Komisija za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj nastavila je razgovore sa građanima opština Peć́ i Đakovica.

13.04.2024

Danas je predsednik Komisije za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj, Valon Ramadani, na javnoj raspravi organizovanoj za građane opština Peć i Đakovica, u vezi Nacrta zakona o NKM-u, pažljivo slušao njihove komentare i sugestije u vezi sa predmetnim nacrtom zakona.

Predsednik Ramadani je najpre čestitao građanima obe opštine na njihovoj spremnosti da doprinesu izradi nacrta zakona, kako bi dalje nastavili sa značajem koji ima, kada je u pitanju regulisanje informisanja u našoj zemlji.

Takođe, predsednik Ramadani je dodao da je kroz ovaj nacrt zakona, koji je, prema njegovim rečima, rezultat neumornog rada i zalaganja medijskih stručnjaka iz zemlje i Evropske unije, civilnog društva i drugih relevantnih aktera, cilj regulisanje onlajn medija - sa video sadržajem, finansijska transparentnost, vlasništvo, ali se i kroz ovaj zakon vrši usklađivanje postojećeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, uglavnom direktiva za zaštitu dece i integriteta vesti.

Sa druge strane, prisutni na ovom javnom saslušanju izneli su svoja pitanja, komentare, nedoumice i nejasnoće u vezi sa tačkama za koje se tvrdi da su regulisane Nacrtom zakona o NKM-u. Učesnici diskusije su se sa posebnim osvrtom osvrnuli na neregistraciju medija koji posluju u video formatu i njihovu opasnost u smislu očuvanja integriteta vesti koja se objavljuje, kao i građana kojima je vest upućena. 

U međuvremenu, razgovoru sa građanima opštine Đakovica pridružili su se lokalni poslanici Ardian Gola, Mimoza Kusari i Agon Batusha.

U razgovoru sa građanima ove opštine, pored navedenih pitanja, istaknuta je i neophodnost potpunog poštovanja etičkog kodeksa i kaznenih mera za sve one medije koji rade suprotno njemu kako nacionalna bezbednost ne bi bila ugrožena od lažnih vesti na bilo koji način.

Po završetku diskusije, predsednik Ramadani je zamolio učesnike da ukoliko imaju dodatne sugestije i komentare, iste upute navedenoj komisiji pre 26. aprila.

Kako je rekao, svi komentari, iz Kancelarije Evropske unije, OEBS-a i onih sa sedam javnih saslušanja, biće razmatrani jedan po jedan na sednici ove komisije, zakazanoj za 26. april.

Ovom aktivnošću okončane su i javne rasprave vezane za Nacrt zakona o NKM-u.