Skupština Republike Kosova

Javno slušanje Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu

29.03.2023

Komisija za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, na čelu sa poslanikom Driton Hyseni, predsedavajući radne grupe, održala je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača.

Poslanik Hyseni je hronološki prikazao faze rada na ovom nacrtu zakona, precizirajući značaj doprinosa drugih aktera u njegovoj izradi.

Kao rezultat toga, na ovom javnom saslušanju, pozvani su bili predstavnici lokalnih institucija, kao što su Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, predstavnici Centralne banke Republike Kosovo, Kosovskog autoriteta za zaštitu konkurencije i nevladine organizacije iz oblasti zaštite potrošača, koji su adresirali svoje komentare u vezi sa predloženim nacrtom zakona.

Polazeći od preporuka za predložene tehničke intervencije, u nacrtu zakona su predložene i suštinske preporuke koje direktno služe zaštiti potrošača.

Internet trgovina, razne smernice koje bi trebalo da budu uključene u nacrtu zakona, regulisanje ugovornih odnosa, domen konkurencije, bili su neki od aspekata kojima se bavila ova javna rasprava, u cilju što bolje zaštite potrošača.

Sastanak je zaključen obaveštavanjem prisutnih da svoje aktuelne komentare i druge preporuke u vezi sa Nacrtom zakona takođe pošalju u pisanoj formi do 3. aprila 2023. godine.