Skupština Republike Kosova

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair obratio se Skupštini Republike Kosovo 

10.06.2024

Pod rukovodstvom predsednika Glauka Konjufce, Skupština Republike Kosovo održala je danas svečanu sednicu na kojoj se poslanicima i građanima Kosova u svečanoj atmosferi obratio bivši premijer Velike Britanije Tony Blair.

Pre nego što je dao reč bivšem premijeru Blair, predsednik Glauk Konjufca je rekao da nam je čast što danas prisutan prijatelj Kosova, čovek koji je godinama davao izuzetan doprinos, u našim najtežim danima kao naroda. 

Čelnik Skupštine je dodao da je zahvaljujući njegovom doprinosu i drugim značajnim ličnostima koje su predstavljale demokratski svet tokom '98/99, kao i zahvaljujući njihovoj odlučnosti i borbi Oslobodilačke vojske Kosova, zaustavljen je genocid Srbije na Kosovu. 
„Zahvaljujući njegovom doprinosu, doprinosu Clintona, Clarka i mnogih drugih ličnosti, kao i zahvaljujući njihovoj odlučnosti i borbi Oslobodilačke vojske Kosova, zaustavljen je genocid Srbije na Kosovu. Oni su aktivirali NATO da zaustavi genocid na Kosovu i na tome ćemo im biti večno zahvalni“, naglasio je on. 
„Mobilizacijom i aktiviranjem najvećeg demokratskog saveza na svetu, NATO-a, zaustavljen je genocid nad našom zemljom, čime je omogućena sloboda naroda“, nastavio je predsednik Glauk Konjufca. 

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair je u svom obraćanju naveo da se oseća u isto vreme izuzetno srećnim i počašćenim što se danas, u čast 25. godišnjice oslobođenja Kosova, obraća narodu i njegovim predstavnicima iz govornice Skupštine.

Bivši premijer Blair rekao je da danas obeležavamo doprinos i žrtvu svih onih koji ništa nisu štedeli za slobodu i nezavisnost zemlje.

„Ne mogu vam dovoljno zahvaliti na dobrodošlici koju ste mi pružili. Na današnji dan pre 25 godina dogovor je postignut. Kosovo je konačno oslobođeno, ljudi mogu da žive, nadaju se, ponovo veruju u budućnost bez pritisaka i nepravde. Danas se sećamo onih koji su poginuli, koji su dali svoje živote za oslobođenje ovog naroda. Sećamo se njihove hrabrosti, njihove žrtve i izražavamo večnu zahvalnost njima i njihovim porodicama. Sretali smo izbeglice sa Kosova u kampovima blizu Skoplja, čuli smo dirljive priče. Njihova lica su molila za pomoć. Pomogli smo im i nikada se nisam pokajao“, rekao je Blair. 

Osvrćući se na odlučnost naroda Kosova za slobodu i nezavisnost, bivši premijer Velike Britanije rekao je da intervencija na Kosovu nije bila samo za njen narod, već za sve one koji veruju da bez slobode i demokratije nema mira i stabilnosti.

Stoga, naglasio je bivši premijer Blair, danas se mora nastaviti put da Kosovo postane deo evropske porodice.

Pre svečane sednice, predsednik Glauk Konjufca, u pratnji potpredsednika Skupštine i šefa kabineta, primio je u svom kabinetu bivšeg premije Velike Britanije Blair, sa kojim su razgovarali o događajima iz 1999. godine, razmenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i njenu evro atlantsku perspektivu. 

Predsednik Konjufca se na sastanku zahvalio velikom prijatelju Kosova za njegovu i nepoštednu podršku Velike Britanije za Kosovo i njegovom narodu na njegovom putu ka slobodi, nezavisnosti i razvoju.