Skupština Republike Kosova

Zajednička izjava Komisije za spoljne poslove i dijasporu i Komisije za evropske integracije Skupštine Republike Kosovo

30.06.2022

Komisija za spoljne poslove i dijasporu i Komisija za evropske integracije Skupštine Republike Kosovo kroz ovu zajedničku izjavu smatraju štetnom i suprotnom duhu evropske solidarnosti i jedinstva tendenciju da vizna liberalizacija i ukidanje viznog režima za građane Kosova bude raspravljana van odluke Evropske komisije iz 2018. godine gde je zaključeno da je Kosovo ispunilo uslove i kriterijume za ukidanje viznog režima.

Dana 27. juna 2022. godine održan je sastanak međuparlamentarnih komisija „Politika proširenja EU-a, nakon okupacije Ukrajine od strane Rusije“, u organizaciji predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta g-dina Dejvida Mekalistera, u saradnji sa Jedinicom za zakonodavni dijalog Direkcije za odnose sa narodnim skupštinama, gde su pored poslanika EP-a učestvovali i poslanici iz narodnih skupština mnogih država članica EU-a, ali i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Na ovom sastanku, Evropski komesar za susedstvo i proširenje g. Olivér Várhelyi, u svom govoru je naveo da Kosovo čeka liberalizaciju viznog režima i da treba da idemo dalje sa ovim pitanjem, pri čemu je između ostalog citirao: “Spremni smo da pomognemo Kosovu, zajedno sa državama članicama, da odredimo vodič za rešavanje konkretnih problema. Vlasti zemalja članica, Agencije za sprovođenje zakona, policijske snage treba da budu angažovane na terenu da pomognu Kosovu. S naše strane, spremni smo da pružimo Kosovu svu finansijsku, tehničku i političku pomoć za ovaj proces.“

Parlamentarna Komisija za spoljne poslove i dijasporu i Parlamentarna Komisija za evropske integracije protive se bilo kakvom vodiču ili dodatnim koracima ili ponovnoj proceni kriterijuma za liberalizaciju viznog režima za građane. Štaviše, izjava komesara EU-a je u potpunoj suprotnosti sa poslednjim objavljenim Izveštajem Evropske komisije iz 2018. godine, u kome se ponovo potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve kriterijume u vezi sa procesom vizne liberalizacije. Koristimo ovu priliku da iznesemo hitnu potrebu za ukidanjem viznog režima bez odlaganja i da smo spremni da odgovorimo na sva pitanja koja se mogu javiti u cilju što bržeg i hitnog sprovođenja preporuke Evropske komisije 2018. godine o ukidanju viznog režima za građane Kosova, kao jedine Evropljane koji ne uživaju ovo pravo.