Skupština Republike Kosova

Skupština Republike Kosova je izabrala Predsednicu zemlje

04.04.2021

Skupština Republike Kosova, na vanrednoj sednici, koju je predsedavao predsednik Skupštine, Glauk Konjufca,  sa 71. glasom za je izabrala  predsednicu Republike Kosova, NJ.E  Vjosa Osmani-Sadriu.

Nakon objavljivanja rezultata trećeg kruga glasovanja, predsednica Republike Kosova, NJ. E,  Vjosa Osmani-Sadriu, je položila zakletvu pred Skupštinom Republike Kosova, potom  je intonirana državna himna Republike Kosova.  

Odmah nakon toga, predsednica, NJ. E. Vjosa Osmani- Sadriu, je održala prigodan govor pred Skupštinom. 
 
NJ. E. Vjosa Osmani- Sadriu, u svom govoru je imala poruku  za devojke i žene  širom zemlje, i rekla da je sve moguće kada one imaju volju i rade za realizaciju svojih snova.  

„Vaša volja, poštovani građani, izražena 14. februara i današnje odlučivanje u Skupštini, zadužili su me sa mnogo odgovornosti. Ljubav za Kosovo i naši sugrađani su mi  bili najveća motivacija tokom političkog života. Danas je dan Kosova, vaš dan, gde se vaša volja realizira i potpuno se konstituišu institucije. Dragi građani, danas je Kosovo još jednom je izabrao  predsednicu. Devojkama je mesto  samo tamo gde one žele, tamo  gde one sanjaju da će zdušno  raditi“ rekla je NJ. E. Vjosa Osmani- Sadriu, predsednica Republike Kosova. 
 
U svom govoru pred poslanicima, Predsednica je visoko cenila  delo bivšeg predsednika Republike Kosova,  dr. Ibrahim Rugova, delo Komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, Adem Jashari, delo svih palih boraca i požrtvovanje svakog pojedinca za stvaranje države. 
 
„Danas se sećamo uloge  arhitekta naše države, dr. Ibrahim Rugova, koji je politici dao  najcenjeniju dimenziju a to je dimenzija humanosti. Naša je istorija, istorija isto tako  privrženosti i zalaganja. Da se sećamo naših heroja  kojima je  sloboda zemlje  bila najcenjeniji životni ideal. Danas se sećamo herojstva  komandanta Adem Jashari, sećamo se  svakog vojnika OVK-a, porodicu Jashari, pale borce i heroje, sve nepronalažene i  sve žrtve“, rekla je među ostalog NJ. E. Vjosa Osmani- Sadriu. 
Pre odvijanja trećeg kruga,  održana je procedura  dva kruga glasovanja,  prvog i drugog.  U prvom krugu u glasovanju je učestvovalo  81. poslanika. Za kandidatkinju Vjosa Osmani Sadriu je glasalo 69. poslanika, 12. glasačka listića su proglašena nevažećima dok kandidat,  Nasuf Bejta, nije dobio nijedan jedini glas. 
 
Shodno ovom rezultatu,  predsednik Konjufca, je konstatovao da nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova da bi bio izabran za Predsednika zemlje, onoliko koliko  je potrebno Ustavom Republike Kosova. Shodno tome mora se održavati i drugi krug glasanja. U drugom krugu  je u procesu glasanja učestvovalo  81. poslanika. Za kandidatkinju   Vjosa Osmani- Sadriu, je bilo 67 glasova,  11. glasačka listića su bila nevažeća, dok je kandidat Nasuf Bejta dobio 4. glasa.  

Nakon drugog kruga, nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova da bi bio izabran za  Predsednika.  

U trećem  krugu  je glasalo 82. poslanika. 71. poslanik je glasalo za g. đu  Vjosa Osmanin-Sadriu, 11. glasačka listića su bila nevažeća dok za kandidata Nasuf Bejta nije bio nijedan glas.  

Na osnovu ovog rezultata, predsednik Konjufca je konstatovao  da je g.đa Vjosa Osmani – Sadriu dobila  dovoljan broj glasova  da bi bila izabrana za predsednicu  Republike Kosova.  

Ovim procesom  je vanredna sednica za izbor  Predsednika Republike Kosova, započeta 03.04.2021. god. zatvorila rad.