Skupština Republike Kosova

Skupština nastavila radove plenarne sednice 

08.12.2022

Pod upravljanjem predsednika Glauk Konjufca, Skupština Republike Kosovo nastavila je danas rad plenarne sednice sa nedovršenim tačkama od 10. i 24. novembra.

Sednica je otvorena prvim razmatranjem Nacrta zakona br.08/L-184 o izmenama i dopunama Zakona br.06/L-024 o tretiranju bespravne gradnje. Nacrt zakona je obrazložio ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Liburn Aliu. Tokom predstavljanja nacrta zakona, ministar Aliu je rekao da ovaj nacrt zakona ima za cilj da produži rokove za legalizaciju, kao i da obezbedi dodatno vreme za tretiranje izgradnji bez dozvola.

Zatim je, u svojstvu predsednice za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj, poslanica Fitore Pacolli pozvala za glasanje o ovom nacrtu zakona, pošto je prema njenim rečima, nacrt zakona u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Dalje, podršku nacrtu zakona dali su i predstavnici parlamentarnih grupa. Iz GP pokreta Samoopredeljenje govorila je poslanica Jetmire Vrenezi, koja je rekla da grupa koju ona predstavlja podržava nacrt zakona i pozvala da i drugi poslanici podrže isti. 

Poslanik Isak Shabani podržao je ovaj nacrt zakona u ime PG Demokratske partije Kosova. On je naveo da veliki broj gradnjo bez dozvole nameće potrebu za odlaganjem roka za prijavu, kako je predviđeno Nacrtom zakona.

Potom je stav PG Demokratskog saveza Kosova izneo poslanik Besian Mustafa. Prema njegovim rečima, PG LDK podržava ovaj nacrt zakona, kako bi građani Kosova imali mogućnost da legalizuju svoju bespravnu izgradnju.

I PG Alijanse za budućnost Kosova je izneo stav podrške. Besnik Tahiri iz ove grupe naveo je da legalizacija u velikoj meri pomaže planiranju koje je povezano na nacionalnom nivou i tada se, prema njegovim rečima, stvara građevinska simetrija.

Rasprava je nastavljena raspravama ostalih poslanika, koji su na kraju dali podršku Nacrtu zakona, čime je otvoren put za njegovo dalje razmatranje u nadležnim komisijama.

Nakon pauze, poslanici su u prvom čitanju razmotrili Nacrt zakona br. 08/L-168 o specijalnom tužilaštvu.

Ministarka pravde Albulena Hadžiu je obrazložila nacrt zakona za koji je rekla da ima za cilj dalje unapređenje zakonodavstva koje se odnosi na tužilački sistem.

Predsednik Komisije za zakonodavstvo Adnan Rustemi pozvao je na podršku. Isti je govorio i u ime PG Pokreta Vetevendosje, u kom slučaju je prebrojao prednosti nacrta zakona, izražavajući podršku grupe koju predstavlja. On je rekao da je ovaj predlog zakona potrebniji za povećanje efikasnosti u borbi protiv korupcije.

Međutim, Hajdar Beqa je, govoreći u ime Parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova, rekao da je saradnja tužilaštva i policije Kosova regulisana, pa je u ovoj fazi najavio podršku svoje parlamentarne grupe.

Takođe, podršku nacrtu zakona dala je i PG Demokratskog saveza, preko poslanika Driton Selmanaj. Poslanik Selmanaj je rekao da, iako LDK to podržava, treba napraviti neke izmene u članu 10 i 16.

U svom govoru ispred PG Alijanse za budućnost Kosova, Pal Lekaj je izjavio da će u načelu podržati ovaj predlog zakona. Nacrt zakona o Specijalnom tužilaštvu usvojen je sa 69 glasova.

Dalje, prvo razmatranje Nacrta zakona br. 08/L-187 o izmeni i dopuni Zakonika br. 08/L-032 o krivičnom postupku. Ovaj nacrt zakona obrazložila je ministarka pravde Albulena Haxhiu, dok je podršku Komisije za zakonodavstvo izneo predsednik Adnan Rrustemi.

Isti stav je poslanik Rrustemi imao i u ime PG Pokreta Vetevendosje. On je ukazao na značaj promene krivičnog postupka, rekavši da je pozvao poslanike na podršku.

S druge strane, Hajdar Beqa je, govoreći u ime PG Demokratske partije Kosova, rekao da je predlagač nacrta zakona nedovoljno transparentan. U ovom slučaju je najavio da bi deo njegove stranke mogao da podrži nacrt zakona, ali ne i sam poslanik Beqa.

Potom je reč preuzela Doarsa Kica Xhelili u ime Demokratskog saveza Kosova. Ona je najavila da LDK neće glasati za ovaj zakon.

Ali je podršku na nacrt zakona dala PG Alijanse za budućnost Kosova, preko predsednika Besnik Tahiri.

Kao rezultat toga, nacrt zakona je dobio dovoljnu podršku prisutnih poslanika, koji je usvojen u prvom čitanju, da bi se nastavio sa drugim redovnim procedurama.

I sledeći nacrt zakona, onaj za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika Republike Kosovo br. 06/L-074, predstavljen je i obrazložen od strane Ministarke Pravde, Albulena Haxhiu. Kao predlagač ovog nacrta zakona, ona je nabrojala izmene koje su predviđene, navodeći sankcije koje slede u slučaju proglašenja krivim za nasilje u porodici.

Predsednik Komisije za zakonodavstvo Adnan Rrustemi predstavio je preporuku komisije za usvajanje nacrta zakona, kao i stav PG VV-a, pozivajući na njegovo usvajanje.

S druge strane, Blerta Deliu Kodra iz PG Demokratske partije Kosova, naglasila je da će njena stranka glasati za ovaj nacrt zakona, uprkos činjenici da je bilo nekih primedbi za koje je rečeno da moraju biti izmenjene u drugom čitanju.

Ovaj stav nije delila predstavnica PG Demokratskog saveza Kosova. Ona je najavila da LDK neće glasati za predmetni zakon.

Međutim, zbog nedostatka kvoruma, sednica je prekinula radove do nekog drugog datuma.