Skupština Republike Kosova

Skupština je nastavila sa radom plenarne sednice 

22.09.2022

Skupština Republike Kosova, pod predsedavanjem predsednika,    Glauk Konjufca, nastavila je danas rad sednice od 15. septembra. Pre početka rada sednice, na predlog predsednika Konjufca, Skupština je  čast narodnih heroja Fehmi i   Xhevë Lladrovci održala minutu ćutnje, u 24. godišnjici njihove pogibije. 
 
Sednica je nastavila sa parlamentarnom raspravom o generalnom štrajku  Udruženja nezavisnih sindikata  Kosova. Poslanici vladine koalicije i opozicije su dali svoj doprinos raspravi, iznošenjem raznih ideja za pronalaženje rešenja štrajka. 

Potom pitanju je govorio i Premijer Republike Kosova,   Albin Kurti, kao i Ministarka za prosvetu, nauku i tehnologiju,   Arbërie Nagavci,  koji su rekli  da je Vlada Republike Kosova preduzela korake za ublažavanje krize, prezentirajući paket za suočavanje sa inflacijom.  

Nakon više časovne rasprave, u ime predlagača,  poslanik,   Abelard Tahiri, je podneo  Rezoluciju, kojom se od Vlade Republike Kosova zahteva  da u roku od 48. časova  realizira potrebne pregovore  sa  Štrajkačkim savetom UNSK-a ili njihovim ovlašćenim predstavnicima za  konačno rešenje kojim se obezbedi prekid štrajka.   

U izostanku kvoruma je današnja sednica prekinuta, da bi nastavila sutra u 10:00 časova sa glasanjem o rezoluciji i preostalim tačkama.