Skupština Republike Kosova

Sednica Komisije za budžet, rad i transfere

27.01.2023

Komisija za budžete, rad i transfere, pod rukovodstvom predsednika, Armend Muja, održala je danas  sednicu na kojoj je podnet izveštaj sa amandmanima Funkcionalne komisije na N/ zakona o Državnom birou za verifikaciju i oduzimanje neopravdane imovine. Takođe, i ministar za finansije Hekuran Murati izveštavao je u vezi povećanja vrednosti poreza na imovinu.

Ocenjujući ovaj nacrt zakona kao veoma neophodan, članovi komisije su većinom glasova usvojili izveštaj sa amandmanima funkcionalne komisije na N/zakona o Državnom birou za verifikaciju i oduzimanje neopravdane imovine.

Zatim je komisija nastavila sednicu sa izveštavanjem ministra Hekuran Murati, u vezi povećanja vrednosti faktura poreza na imovinu.

Ministar Murati je, između ostalog, istakao činjenicu da ovaj zakon datira iz 2018. godine, ali ono što je, prema njegovim rečima, izazvalo zabrinutost građana je da će ove godine, pored poreza na imovinu, biti i porez na zemljište, jer se zakonom, odnosno članom 7. predviđa  da od 5. godine primene zakona stupa na snagu 100 odsto oporezivanja zemljišta. Od stupanja na snagu počelo je i oporezivanje i zemljišta, jer su nekada postojale samo zgrade.

„2023. je godina kada se porez na zemljište primenjuje 100 odsto, znači to  obavezuje zakon. Ovim zakonom je već 2018. godine utvrđeno da se zemljišta moraju oporezovati i najveći deo povećanja računa dolazi od ovog poreza“, rekao je ministar Murati.

Od strane članova komisije, ovo povećanje poreza u ovom trenutku se smatralo izazovnim. Shodno tome, dogovorili su se da u pisanoj formi iznesu preporuke kako upravljati i koje korake  preduzeti kako bi se ovo opterećenje građanima olakšalo, a tokom naredne sedmice zajednički se izjasnilo o konkretnim predlozima.

Na kraju, od ministra Murati je zatražen  Opšti finansijski izveštaj za period novembar 2021- decembar 2022. godine, kako bi se videlo koje mere je Vlada preduzela da pomogne građanima i ko je imao koristi, uključujući i energetski sektor, za date subvencije.