Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj

06.12.2022

Komisija za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj, kojom predvodi predsednica Fitore Pacolli-Dalipi, održala je danas sledeću sednicu.

Članovi Komisije razmotrili su i utvrdili izveštaj sa amandmanima na Nacrt zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, a razgovarano je i o prioritetima nadzora nad sprovođenjem zakona koji su u delokrugu komisije.

U nastavku sednice, predsednica komisije Pacolli-Dalipi je obavestila poslanike o svom učešću na COP-27 (Konferencija o klimatskim promenama). 
 
Što se tiče učešća na ovoj konferenciji, predsednica je istakla da Kosovo prvi put učestvuje na ovakvoj konferenciji. Ona je potvrdila da je u prostorima Nemačkog paviljona u Egiptu predstavljena agenda Republike Kosovo, potrebe naše države za ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama, kao i ciljevi vezani za dekarbonizaciju. 

Dalje, Pacolli-Dalipi je dodala da iako Kosovo još uvek nema direktan pristup multilateralnim fondovima UN, krajnji cilj učešća je da se Republika Kosovo pridruži Konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC), što, kako je naglasila, omogućava direktan pristup fondovima. 
 
Što se tiče učešća u UNFCCC, šefica komisije je zahvalila nemačkoj vladi koja je, prema njenim rečima, omogućila da Kosovo učestvuje na ovoj konferenciji. Takođe, istakla je da je održano mnogo bilateralnih sastanaka o mogućem finansiranju adaptacije na klimatske promene, kao i implementaciji Pariskog sporazuma.