Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za zdravstvo i socijalnu zaštitu

22.09.2021

Komisija za zdravstvo i socijalnu zaštitu, kojom je predsedavala predsednica Fatmire Kollçaku, održala je danas sledeći sednicu, na kojoj je pozvan ministar Ministarstva zdravstva Arben Vitia da izvesti o upravljanju situacijom sa COVID 19.

Predsednica Kollçaku je, u vezi sa epidemiološkom situacijom, naglasila da postoji smanjenje slučajeva i da u tom pravcu postoje pozitivne promene, opisujući kao veliko postignuće tok procesa vakcinacije. Ona je, međutim, izrazila zabrinutost zbog trenutne situacije i pozvala sve građane da se vakcinišu.

"Promovisaćemo vakcinu kao glavno preventivno oružje koje imamo, uprkos drugim merama na snazi i pozivamo sve građane da se vakcinišu, jer su vakcine višestruko korisnije od drugih oblika", rekla je Kollçaku .

Što se tiče upravljanja situacijom sa COVID -om 19, ministar Vitia je obelodanio podatke o svim dešavanjima i merama koje je preduzelo ministarstvo koje vodi, počev od broja vakcina koje su obezbeđene, ali i broja vakcinisanih građana. 

Vitia je takođe govorio o nastavnom procesu, osvrnuvši se na saradnju između Ministarstva obrazovanja i NIJZK -a. Prema njegovim rečima, pandemijska situacija pogodila je našu zemlju, ne samo u zdravstvenom smislu, već u svakoj pori života, smatrajući vakcinu najvažnijim oruđem u spasavanju života građana.

“Od juna ove godine imamo najmoćnije oružje u ovoj bitki, vakcinu. Ministarstvo zdravstva je, u cilju suzbijanja pandemije, predložila Vladi opšte i posebne mere za kontrolu, prevenciju i borbu protiv pandemije COVID 19, koje su odobrene ", naglasio je Vitia.

U nastavku, ministar Vitia, je u svom govoru apelovao na sve građane da se vakcinišu, naglasio je da se vakcinacija pokazala kao najbolja i najjeftinija opcija za sprečavanje daljih izbijanja, te da će do kraja godine većina građana biti vakcinisana.

"Mi ćemo težiti da stopa vakcinacije dostigne preko 70 odsto, jer što je više vakcinisanih građana, utoliko ćemo više izdržati nove talase", naglasio je Vitia.
 
S druge strane, članovi komisije postavljali su pitanja ministru Vitija iznoseći svoje viđenje upravljanja situacijom sa COVID -19.