Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za spoljne poslove i dijasporu 

06.12.2022

Komisija za spoljne poslove i dijasporu, kojom je predsedavao Haki Abazi, predsednik Komisije, održala je danas sednicu na kojoj je Besnik Bislimi, prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog u Vladi Republike Kosovo , izveštavao.

Današnje izveštavanje je bilo u delokrugu Komisije i odnosilo se na dijalog Kosova i Srbije, odnosno francusko-nemački plan, koji takođe podržava EU.

Tokom izveštavanja, zamenik premijera Bislimi je govorio o tri pitanja koja su do sada uključena i razmatrana u ovom procesu.

Sudbina nestalih, pitanje za koje je upozorio da bi sporazum mogao biti potpisan do kraja januara, zatim, registarske tablice i pitanje energetike bile su teme o kojima je potpredsednik Vlade Bislimi obavestio članove Komisije.

Što se tiče sporazuma koji se odnose na energetiku, Bislimi je ocenio da je delimično realizovan, ali je i sporazum sa srpskom stranom, koji se odnosi na registarske tablice, ocenio kao povoljan.

Što se tiče nastavka dijaloga, Bislimi je istakao spremnost Vlade da ga nastavi. "Spremni smo razgovarati o sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumima", rekao je Bislimi.

U međuvremenu, nastavio je, dijalog za normalizaciju moramo videti u novom političkom kontekstu, nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Govoreći o francusko-njemačkom planu, on je najavio da s tim u vezi postoji dogovor između strana da njegov sadržaj ostane poverljiv.

U nastavku je zamenik premijera Bislimi odgovorio na pitanja i nedoumice koje su postavili članovi Komisije.

Deo ovog sastanka održan je bez prisustva medija.