Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za evropske integracije 

30.11.2022

Komisija za evropske integracije, kojom je predsedavala predsednica Rrezarta Krasniqi, održala je danas sednicu na kojoj je izvestio Besnik Bislimi, prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog u Vladi Republike Kosovo.

Današnje predstavljanje Komisiji od strane zamenika premijera Bislimija bilo je o Izveštaju ES o Kosovu, odnosno dostignućima, zastojima i preporukama za ispunjavanje agende evropskih integracija.

Povodom izveštaja, potpredsednik Vlade je ocenio da je on među trenutno najboljima posvećenim našoj zemlji.

Govoreći o dostignućima koje sadrži izvještaj, potpredsednik Vlade Bislimi je istakao političku i institucionalnu stabilnost zemlje.

U nastavku se osvrnuo na dostignuća koja pripadaju zakonodavnoj oblasti, navodeći ovom prilikom niz usvojenih zakona, među kojima je i Poslovnik Skupštine.

Tokom izlaganja koje je predstavio zamenik premijera Bislimi, neke od vladinih odluka, koje su takođe uključene u izveštaj, smatraju se važnim.

Donesena je odluka da se neki od carinskih terminala iz privatnog prebace u javni, kao i ocene da nije bilo intervencija u pravosuđu i zapošljavanju koje nisu sadržane u ranijim izveštajima, rekao je Bislimi.

Nakon toga, održana je debata, tokom koje su predstavnici opozicije u Komisiji kritikovali da potpredsednik Vlade Bislimi ne iznosi izveštaj u celosti, već samo pozitivne aspekte, ostavljajući po strani kritike i preporuke.

Sloboda medija,  ne transparentnost vlasti, posebno u pogledu dijaloga, samo su neke od kritika koje je opozicija iznela ovom prilikom.

Takođe, predstavnici opozicije su ocenili da je i opozicija dostojna dostignuća istaknutih u izveštaju.