Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu

27.01.2023

Komisija za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu, kojom je predsedavao, Ferat Shala, predsednik održala je sastanak, na kome su članovi komisije i zvaničnici Nezavisne komisije za rudnike i minerale (KPMM) pozvani u cilju diskusije o odluci oslobađanja od obaveze mineralne rente preduzeća „Ferronikeli“.

U vezi sa gore navedenim, članovi borda  KPMM, koji su odgovarali i na pitanja članova ove komisije, dali su razloge o glasanju pomenute odluke.

Nakon rasprave, članovi komisije su odlučili da za plenarnu sednicu preporuče razrešenje članova borda KPMM, pojedinačno, kao i poništenje odluke o oslobađanju obaveze mineralne rente preduzeća " Feronikeli“.

U nastavku, pozvana je bila Fahrie Morina, direktorka ARRU koja je podnela plan učinaka za 2023. 

Između ostalog, Morina je istakla da uprkos maksimalnim naporima za pravilno funkcionisanje ARRU-a, iz različitih razloga, poboljšanja napreduju sporo.

Takođe, rekla je da bi zbog upozorenja o poskupljenju trebalo još jednom preispitati budžet za ovu godinu.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Autoriteta za konkurenciju Republike Kosovo (AKRK), koji su predstavili plan učinka za ovu godinu.

Među temama o kojima se razgovaralo bilo je i pitanje poskupljenja, koje je, kako je rečeno na sastanku, prilično uznemirujuće, ali neizbežno jer je isti trend zahvatio i susedne zemlje.

Nakon mnogo diskusija, na kraju sastanka, članovi komisije odlučili su da se sastanu 28.01.2023. godine u 14,00 časova kako bi razgovarali o predlogu Vlade Kosova za produženje vanrednih mera.